Δένδιας σε σκοπιανό ΥΠΕΞ: Εφαρμόστε πιστά την Συμφωνία των Πρεσπών όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία!

Έλληνες  11/07/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άξιοι συνεχιστές των προδοτικών πολιτικών των Συριζαίων οι Νεοδημοκράτες.

Σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους του σχεδόν όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είχε στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέα Δημοκρατίας.

Ο Δένδιας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του από τα Σκόπια Μπουγιάρ Οσμάνι επισημαίνοντας πως συζήτησε τα ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και του υπογράμμισε την ανάγκη της πιστής εφαρμογής της, ιδίως στα θέματα που αφορούν στην ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας» (όπως απεκάλεσε τα Σκόπια).

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά ποτέ δεν αρνήθηκε ότι θα εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρόλα αυτά, έπλασε ένα σενάριο πως δήθεν θα ασκούσε πίεση στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

Υπενθυμίζουμε τι έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στην Βουλή το Ιανουάριο του 2019.

«Διατηρούμε το δικαίωμα βέτο Περιγράφοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον γίνει κυβέρνηση έναντι των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε:

«Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Επίσης, τέλη Μαρτίου του 2020 τα στελέχη της ΝΔ πανηγύριζαν, για την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία.

«Μ. Βαρβιτσιώτης: Σημαντική μέρα για την Ευρώπη η απόφαση για τα Δ. Βαλκάνια

Σε γραπτή δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα για την ΕΕ και ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις. «Με την απόφασή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται η στρατηγική ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003» επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι στο τέλος αυτή της διαδρομής η χώρα μας θα βρεθεί να συνορεύει με δύο ακόμα μέλη της ΕΕ.

Επίσης, τόνισε πως η ΕΕ επιβεβαιώνει εμπράκτως τον αποφασιστικό της ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, «γεγονός που αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα», και συνεχάρη την κροατική προεδρία που «κάτω από δύσκολες συνθήκες έφερε αυτό το αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας προβλέπεται: «Η υποχρέωση αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους».

Τελικά η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο στηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αλλά την εφαρμόζει πιστά και για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανθελληνικό κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ που υφάρπαξε την ψήφο των Ελλήνων με ψέματα και φρούδες υποσχέσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης