Εργασιακό νομοσχέδιο: Κόλαφος για τους εργαζόμενους – Καμία προστασία

Έλληνες  19/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με φαιδρά επιχειρήματα, που προκαλούν τους εργαζομένους και την κοινωνία, υπεραμύνεται ο Κωστής Χατζηδάκης του νομοσχέδιου που περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα. Με την πραγματική ανεργία να έχει εκτοξευτεί κοντά στο 25%, δηλαδή σε ποσοστά που είχε φτάσει εν μέσω Μνημονίων, το 2013, ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί να πείσει ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί είναι… αθώες και προς όφελος των εργαζομένων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Η πιο επικίνδυνη εκ των διατάξεων του σχεδίου νόμου αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός, θα προβλέπει ότι ένας εργαζόμενος θα μπορεί να δουλέψει για ένα διάστημα του έτους έως 10 ώρες τη μέρα και για αντίστοιχο διάστημα του ίδιου έτους να δουλέψει έως 6 ώρες τη μέρα ή να παίρνει ρεπό ή άδεια, μέσω ατομικής σύμβασης που θα συνάπτει με τον εργοδότη.

Επιχειρηματολογώντας, έφερε δύο γελοία και προκλητικά παραδείγματα σε τηλεοπτική συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια διάταξη θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν εργαζόμενοι-φοιτητές, ώστε να λάβουν μέρος σε μια εξεταστική περίοδο, ή εργαζόμενοι που «θέλουν να μαζέψουν τις ελιές τους»! Όσα λέει ο Κωστής Χατζηδάκης έρχονται σε αντίθεση με όσα εφιαλτικά βιώνουν την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο ότι αυτές οι περιπτώσεις που ανέφερε αφορούν ελάχιστους. Στον αντίποδα, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι σε καθεστώς μόνιμης πίεσης και υπό την απειλή της απόλυσης βρίσκεται σε εξαιρετικά αδύναμη θέση να διαπραγματευτεί. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ παρουσίασε το σχέδιο νόμου, που ουσιαστικά επιτίθεται στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την σάρωση του οκταώρου και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία την οποία ο υπουργός βάφτισε «ευελιξία». Ο υπουργός μάλιστα ισχυρίστηκε ότι τα παραπάνω απαγορεύεται να γίνουν αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει αίσθηση της εργασιακής αυθαιρεσίας που επικρατεί στη χώρα που νομοθετεί.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από τον κύριο Χατζηδάκη και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη της χώρας, που δεν έχουν εργαστεί παρά μονάχα… στο κόμμα! Ένα Κράτος που δεν προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και δεν διασφαλίζει τη σωστή και εύρυθμη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου, είναι καταδικασμένο.

Το ίδιο προσπάθησε να μαζέψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, λέγοντας πως το 8ωρο παραμένει, αλλά εάν θέλει υπερωρία ο εργαζόμενος θα την έχει. Και ποιος θα διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα γίνεται και παρά την θέληση των εργαζομένων; Σε τέτοιες περιπτώσεις, ποιος θα βρεθεί να στους στηρίξει; Ο Κυριάκος; Θα αφήσει το Κολωνάκι και τις βόλτες στην Πάρνηθα; Μάλλον όχι!

Δουλειά στον Έλληνα εργάτη, στον Έλληνα εργαζόμενο! Αλλά με συνθήκες ανθρώπινες, με συνθήκες που θα ευνοούν και τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους!

Χ.Μ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης