Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμονές της ελληνικής επανάστασης

Έλληνες  24/03/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Δημήτρη Κοντογιαννόπουλου

Μετά την ήττα του Ναπολέοντα, οι νικήτριες δυνάμεις επιδίωξαν να επιβάλλουν ευρωπαϊκή ισορροπία, μέσω της ιεράς συμμαχίας ανάμεσα στις: Ρωσία, Πρωσία και Αυστρία και τής πενταπλής συμμαχίας μεταξύ των τριών δυνάμεων που προαναφέρθηκαν και της Αγγλίας και Γαλλίας. Έτσι, όλη η Ευρώπη ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε επανάσταση που Θα άλλαζε την υπάρχουσα κατάσταση.

Άρα, λοιπόν, δεν υπήρχε στην ουσία πρόσφορο έδαφος για επαναστάσεις αφού οι δυνάμεις αυτές είχαν συμφωνήσει στην συνθήκη της Βιέννης το 1815 , ένοπλα να καταστείλουν κάθε κίνημα που θα εκδηλωνόταν.

Μόνο η νότια Αμερική επαναστάτησε κατά της Ισπανίας και δημιουργήθηκαν τα κράτη που γνωρίζουμε. Σε αυτές τις επαναστάσεις των αποίκων της Νοτίου Αμερικής οι Ευρωπαϊκές χώρες θέλησαν να εκστρατεύσουν για να τις καταστείλουν αλλά οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα είναι στο πλευρό των εξεγερμένων επαναστατών. Και έτσι δεν υπήρξε εκστρατεία των συμμάχων αυτών.

Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ είχαν οι ίδιες μπορούμε να πούμε, κάποια σχέση με την επανάσταση του '21 αφού και οι ίδιες είχαν πετύχει την ελευθερία τους μετά από ένοπλο επαναστατικό αγώνα.

Αυτές οι συνθήκες της διεθνούς πολιτικής έπεισαν τους Κοραή και Καποδίστρια ότι δεν ήταν καιρός για επανάσταση ο κίνδυνος της ένοπλης ευρωπαϊκής επέμβασης, θα έπνιγε την επανάσταση. Παρόλα αυτά από το 1809 είχε ιδρυθεί στο Παρίσι το "ελληνόγλωσσο ξενοδοχείο" που είχε μέλη Έλληνες αλλά και Γάλλους. Φανερός σκοπός ήταν η ίδρυση σχολείων στον ελλαδικό χώρο, αλλά ουσιαστικά προετοίμαζε την επανάσταση με ιδρυτή τον Μακεδόνα Γεώργιο Ζαλίκη.

Μέλος ήταν και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ τότε φοιτητής. Η εταιρεία φαινόταν ότι συνδέονταν με το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών προωθώντας τη γαλλική επιρροή στην Ελλάδα. Όμως μετά το συνέδριο της Βιέννης διαλύθηκε.

Τότε ακριβώς ιδρύθηκε η φιλική εταιρεία στην Οδησσό της Ρωσίας με τον Τσακάλωφ πάλι, τον Σκουφά τον Ξάνθο, καθώς και τον Αναγνωστόπουλο. Οργάνωσαν τον τύπο της εταιρείας κατά τον τύπο των τεκτονικών στοών, ούτως ώστε να μην γίνεται αντιληπτή από τις κυβερνήσεις των χωρών που θα δραστηριοποιούνταν. Και φυσικά τις τουρκικές αρχές. Άφησαν οι ίδιοι να εννοηθεί ότι έχουν μία μυστική Αρχή, κάποια μεγάλη δύναμη χωρίς αυτό βέβαια να ισχύει. Η φιλική εταιρεία δεν είχε χρήματα όμως συσπείρωσε τις δυνάμεις των Ελλήνων στον ίδιο σκοπό, ετοίμασε ψυχικά και ηθικά τον λαό, έδωσε πανελλήνια έκταση και συγχρόνισε τον αγώνα. Είχε ιδιαίτερο τρόπο μύησης, άκρα μυστικότητα και συστηματική οργάνωση. Την μύηση την έκαναν οι ιερείς που έδιναν και τον μεγάλο όρκο.

Το 1818 η έδρα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η "αρχή" προσφέρθηκε στον Καποδίστρια, ο οποίος αρνήθηκε και τελικά ανέλαβε ο υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας Πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης. Αυτό έκανε τους Έλληνες να πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι στο πλευρό τους και ως Ομόδοξη χώρα, επίσης και ως εχθρός της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θεώρησα καλό να εκθέσω αυτή την κατάσταση, την λίγο πριν την επανάσταση, γιατί όλες οι προβλέψεις των ειδικών (τής εποχής θα λέγαμε) ήταν εναντίον της. Όπως και οι διεθνείς συνθήκες.

Η φλόγα όμως της Ελευθερίας, η ελπίδα στον Θεό και το δίκαιον του αγώνος, έκαναν τους Έλληνες λιοντάρια και επειδή οι διεθνείς συνθήκες μοιάζουν πολύ με τις σημερινές 200 χρόνια μετά καλό είναι να παραδειγματιζόμαστε και οι σύγχρονοι Έλληνες από τους ηρωικούς προγόνους μας πού πήγαν ενάντια στις προβλέψεις και τις μετρήσεις της εποχής γιατί είχαν πίστη στην Αγία Τριάδα και την πατρίδα μας την αιώνια και διαχρονική Ελλάδα!!!

Ελευθερία ή Θάνατος!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης