Η Κύπρος κείται μακράν για την κυβέρνηση της ΝΔ

Έλληνες  25/07/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Έχουν περάσει έξι ημέρες από τις προκλητικές ανακοινώσεις του Προέδρου της Τουρκίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Την Τρίτη 20 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου του Αττίλα, ο Ταγίπ Ερντογάν προσέβαλε για ακόμη μία φορά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ανακοινώνοντας τον αποχαρακτηρισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Ακολούθησαν συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, διαφόρων οργάνων, όπως του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά από τις συνεδριάσεις αυτές είχαμε τις συνήθεις τυποποιημένες ανακοινώσεις καταδίκης των τουρκικών ενεργειών. Ο Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Κύπριο ομόλογό του, στον οποίο-σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα- "εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον κυπριακό λαό και την κυβέρνηση", όσο και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, "την οποία ενημέρωσε για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια". Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, εξέδωσε επίσης ανακοίνωση καταδίκης της εξαγγελίας της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΥπΕξ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τοποθετήθηκε ως εξής: " Οι ΗΠΑ θεωρούν την απόφαση να αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τον έλεγχο περιοχών στα Βαρώσια, πράγμα που δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ, απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις τους στο παρελθόν να ξαναρχίσουν συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Προτρέπουμε η απόφαση να ανακληθεί".

Παράλληλα, θέση για το ζήτημα πήρε ο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» .

Εις ό, τι αφορά τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ, αυτός δήλωσε ότι: «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα. Η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της. Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Η ουσία είναι ότι καμία από αυτές τις θεωρητικές διακηρύξεις δεν αποθαρρύνει την προώθηση των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων ούτε ανακόπτει τον νεοοθωμανικό επεκτατισμό του ερντογανικού συστήματος εξουσίας. Ενέχουν απλά μία ηθική μομφή , η οποία από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες ενέργειες, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου ακούγονται κάποιες φωνές για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στους Τούρκους, οι κυρώσεις αυτές συνδέονται με την απόφαση των Τούρκων να αγοράσουν δεύτερο σύστημα πυραύλων S-400 από την Ρωσία και όχι με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Συνεπώς, οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι, προωθώντας βήμα-βήμα τις επιδιώξεις τους. Αποκλειστικά υπαίτιες για αυτή την κατάσταση είναι οι ελληνόφωνες πολιτικές ελίτ και, στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αντιμετωπίζει την Κύπρο σαν να είναι ένα ξένο και άσχετο προς τον ελληνισμό Κράτος, ενώ θα έπρεπε να έχει προ πολλού ενεργοποιήσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα, να έχει θέσει απαραβίαστες εθνικές κόκκινες γραμμές και να έχει απαιτήσει την επιβολή σκληρότατων κυρώσεων ιδίως από την πλευρά της ΕΕ.

Λύση του Κυπριακού δεν συνιστά βεβαίως η επιβολή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά η άρση της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η αποκατάσταση των ιστορικών δικαιωμάτων του ελληνισμού στην Μεγαλόνησο με την ΈΝΩΣΗ με την Μητέρα Ελλάδα!

ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ!!!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης