Η τουριστική περίοδος 2021 και η «Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία» του Μητσοτάκη για τα ελληνικά νησιά

Έλληνες  26/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Δρ Πατρίσια Κυριακίδου

Στέλεχος των ΕΛΛΗΝΩΝ, Τομέας Πολιτισμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα σχέδιο που στοχεύει στον εμβολιασμό όλων των κατοίκων επιλεγμένων ελληνικών νησιών έως το τέλος Ιουνίου το αργότερο. Είπε ότι η επιχείρηση θα περιλαμβάνει 19 νησιά, με όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών σε συνολικό πληθυσμό 700.000 ατόμων, να εμβολιαστούν. Ο στόχος της «Επιχείρησης Γαλάζια Ελευθερία» είναι να μετατρέψει τα νησιά της χώρας, όπως η Μήλος, η οποία έχει αναγνωριστεί από το BBC ως ταξιδιωτικός προορισμός «χωρίς Covid». Πολλά από τα νησιά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Μήλου, βασίζονται στον τουρισμό και ο Μητσοτάκης καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των νησιωτών. «Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου», είπε σε τηλεδιάσκεψη για την «Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία», όπως το σχέδιο έχει ονομαστεί. Το πρόγραμμα εμβολιασμού στοχεύει στη δημιουργία του «πρώτου τεράστιου τείχους ανοσίας» στην Ελλάδα, είπε. Αυτό είναι δύσκολο να το πιστέψουμε γιατί η έννοια του «τείχους ανοσίας» είναι κάτι που δεν υφίσταται. Ο πλήρης εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι ένα άτομο είναι πλήρως ανοσοποιημένο σε οποιοδήποτε στέλεχος του ιού Covid και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αποκτήσει ανοσία το σώμα ενός ατόμου μετά τον εμβολιασμό.

Οι δόσεις που θα χορηγηθούν στους νησιώτες θα είναι με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργούνται νέα κέντρα εμβολιασμού τα οποία θα συμπληρωθούν από κινητές ομάδες εμβολιασμού. Η επιχείρηση θα υποστηρίζεται από εθελοντές ΜΚΟ και κινητές ιατρικές μονάδες που έχουν δωρηθεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ανάπτυξη ιδιωτικών κέντρων εμβολιασμού. «Η πρώτη μεγάλης κλίμακας λήψη εμβολίων μίας δόσης της Johnson & Johnson στο τέλος του μήνα θα συμβάλει στην οικοδόμηση του πρώτου τεράστιου τείχους ανοσίας», δήλωσε ο Μητσοτάκης στους τέσσερις κυβερνήτες και δήμαρχους των 19 νησιών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας θα βοηθήσουν επίσης στην προσπάθεια.

Τα ελληνικά νησιά έχουν αναλάβει την αποστολή να εμβολιάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου καθώς θέλουν να καλωσορίσουν τους Βρετανούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα καλωσορίσει τους Βρετανούς τουρίστες από τις 14 Μαΐου, καθώς στοχεύει να ξαναγυρίσει η τουριστική βιομηχανία της μετά από ένα χρόνο περιορισμών στα ταξίδια λόγω Covid. Επιτρέπεται στους Βρετανούς να ταξιδεύουν διεθνώς για αναψυχή από τις 17 Μαΐου, αν και σε μια λεπτή λίστα «ασφαλών» χωρών, η οποία επί του παρόντος δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα. Απορρίπτοντας τον βρετανικό τουρισμό στην Ελλάδα για μια στιγμή, ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση, μαζί με τις γερμανικές, γαλλικές, ισπανικές και ιταλικές κυβερνήσεις - όλοι οι αρχηγοί κρατών στις χώρες αυτές συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει το εμβόλιο υποχρεωτικό σύμφωνα με το Euronews.

Το ζήτημα επισημάνθηκε στο Euronews ότι το εμβόλιο θα έπρεπε να αναπτυχθεί ως μέρος του Οργανικού Νόμου για τη δημόσια υγεία για τις Αρχές Δημόσιας Υγείας για να λάβουν μέτρα σχετικά με τον ιό και στην Ελλάδα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει διαλυθεί πλήρως την περίοδο της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος επέμεινε και σε αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο euronews: https://www.euronews.com/2020/12/07/will-any-countries-in-europe-make-the-covid-vaccine-compulsory

Ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ ανά χώρα ανά 100 άτομα από τον Ιούνιο του 2021 από το Statista.com:

https://www.statista.com/statistics/1196071/covid-19-vaccination-rate-in-europe-by-country/

Η στατιστική δείχνει ότι περίπου 68 δόσεις του εμβολίου χορηγήθηκαν ανά 100 Έλληνες. Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να συνεχίσουν να εισέρχονται στη χώρα με ενδεχόμενο κίνδυνο να είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν τόσο στους εμβολιασμένους όσο και στους μη εμβολιασμενους Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για αυτό το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, εάν ο Μητσοτακης  ζητά την «Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία» και ένα «τείχος ασυλίας». Επιτρέπει την είσοδο στους μετανάστες που έρχονται παράνομα από την Τουρκία, δημιουργεί μια βιομηχανία hotspots για να ενθαρρύνει την προώθηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν, αλλά  την ίδια στιγμή αναπτύσσει μια «Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία» χωρίς, όπως αποδείξαμε παραπάνω, να έχει πραγματικά τη θέληση να δημιουργήσει ένα «τείχος προστασίας» για τους Έλληνες.

Εδώ είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Μητσοτάκης στον αρχισυντάκτη του Bloomberg John Micklethwait στο "Bloomberg Markets" στις 15 Φεβρουαρίου 2020:

Ο Μητσοτάκης είναι σαφής στη συνέντευξή του στο Bloomberg Markets όταν λέει ότι το ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση και το αναφέρει ως γεγονός για να δουλέψει, όχι για να επιβαρύνει περαιτέρω μια ήδη τρομακτική κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλαδα. Εμβολιάζει τους ηλικιωμένους ώστε να μην χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Από τη συνέντευξη εξάγεται με σαφήνεια το συμπέρασμα ότι δεν σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλά συνολικά στην Ευρώπη αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά επιμένει, κατά τη στιγμή της συνέντευξης, ότι θα ανακοινώσει ένα «τείχος εμβολίων». Η «Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία» στα ελληνικά νησιά για το ερχόμενο καλοκαίρι 2021 δεν είναι παρά μια προσπάθεια να αναπτυχθεί αυτό το «τείχος εμβολίων», αλλά δεν υπάρχει «τείχος» γιατί δεν υπάρχει πλήρης ανοσία ούτε για εμβολιασμένο ούτε για μη εμβολιασμένο Έλληνα πολίτη. Ως ΕΛΛΗΝΕΣ πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι οι Έλληνες, και σε αυτή την περίπτωση, οι νησιώτες μας, δεν πρέπει να υποχρεωθούν αναγκαστικά να συμμετάσχουν στην «Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία» του Μητσοτάκη. Οι νησιώτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενο καταναγκασμού, αλλά πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα της επιλογής τους.

Αναφορές στο Διαδίκτυο:

‘Operation Blue Freedom’: Greece races to vaccinate islanders in bid to go Covid-free


https://www.ekathimerini.com/news/1160899/all-islanders-to-be-vaccinated-by-end-of-june/


https://www.mirror.co.uk/travel/europe/greek-islands-look-complete-vaccine-24086331


https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/simon-calder-holiday-summer-green-list-portugal-b1860032.html


https://www.euronews.com/2020/12/07/will-any-countries-in-europe-make-the-covid-vaccine-compulsory


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης