Καμία ουσιαστική αντίδραση Δένδια για τον προκλητικό Κιράν

Έλληνες  11/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, την Τετάρτη και την Πέμπτη 5 και 6 Μαΐου,  ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο βοηθός του Τσαβούσογλου και εκτελεστής των εντολών του Ερντογάν επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Διδυμότειχο. Η επίσκεψη, σύμφωνα με την πάγια τουρκική τακτική χαρακτηρίστηκε ως ανεπίσημη και ιδιωτική έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πάρει άδεια από την Ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια όταν ο Κιράν  έφτασε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης,  τον υποδέχτηκαν ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν και ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τζεϊλάν.

Στην Θεσσαλονίκη ο Κιράν ανακάλυψε τουρκική μειονότητα και ζήτησε να λειτουργήσει τζαμί. Στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Διδυμότειχο, συναντήθηκε με όλους τους ψευτομουφτήδες και όλους τους πρόθυμους υποστηρικτές της Τουρκίας και μετέφερε παντού τους «αδελφικούς» χαιρετισμούς στήριξης του Ερντογάν.

Σκοπός της επίσκεψης σίγουρα ήταν η προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας και η στρατολόγηση/προσηλύτιση ατόμων για ενέργειες προώθησης των  Τουρκικών θέσεων τόσο στην περιοχή, όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως έδειξαν οι περσινές εξελίξεις στα Δωδεκάνησα.  Το ίδιο συνέβαινε και με τις επισκέψεις του Ερντογάν, αλλά αυτή την φορά δεν είδα στα στιγμιότυπα τον χαιρετισμό με τα 4 δάκτυλα την λεγόμενη «ραμπία», πιθανόν να είναι προνόμιο μόνο του τούρκου προέδρου με σημασία: Μία Πατρίδα, Μία Γλώσσα, Ένα Έθνος, Ένας Αρχηγός. Βέβαια κάποιος πρέπει να πει στον Ερντογάν ότι κανονικά η Τουρκία ούτε μια πατρίδα είναι, ούτε ένα έθνος, ούτε ένας αρχηγός. Μόνο με γενοκτονίες, μετακινήσεις πληθυσμών και μαζικές φυλακίσεις θεωρούν εσφαλμένα ότι έχουν αποκτήσει κάποια συνοχή.

Τα ιδιαίτερα σημεία αυτής της επίσκεψης, πέρα από τις αναμενόμενες συναντήσεις και «κλειστές» δηλώσεις σε τουρκικά κανάλια, ήταν η αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» σε Θεσσαλονίκη και Δωδεκάνησα και η απαίτηση για τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά αυτά δεν είναι απλώς λόγια του Υφ ΥΠΕΞ αλλά κατευθύνσεις από τον ίδιο τον Ερντογάν. Είναι μια προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας στην οποία πρέπει να υπάρχει κάθε φορά απάντηση, αλλιώς με τις συνεχείς επαναλήψεις των Τούρκων, κάτι θα παγιωθεί. Σε αυτό αποσκοπούν προφανώς και οι υπερβολικά πολλές αναρτήσεις στο Twitter του Κιράν.

Η απάντηση από πλευράς του Δένδια, μόνο σκληρή, όπως την χαρακτήρισαν τα ελληνικά μέσα, δεν ήταν. Έγινε μια απλή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και στις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και τίποτε άλλο. Οι «’ΕΛΛΗΝΕΣ» έχουν στην ατζέντα τους έτοιμες αντιδράσεις για εκμετάλλευση σε παρόμοια επίσκεψη. Μία από αυτές μπορεί να είναι, στο πλαίσιο της αβρότητας, η δυνατότητα «ανταπόδοσης» της επίσκεψης, με αντίστοιχη ανεπίσημη επίσκεψη αξιωματούχων της κυβέρνησης στη Ίμβρο, την Τένεδο ή την Σμύρνη. Ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ακόμη μερικοί Έλληνες συγγενείς που μπορούμε να επισκεφθούμε. Θα μπορούσε επίσης να γίνει άμεση απέλαση διπλωματών οι οποίοι βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ελληνικός πληθυσμός στην Κωνσταντινούπολη το 1922 ήταν περί τις 400.000 και μετά το πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955 υπάρχει αισθητή και συνεχής μείωση και σήμερα αριθμούν περί τα 2.500 άτομα. Αντίστοιχα η κατάσταση στην Ίμβρο και στην Τένεδο είναι κυριολεκτικά δραματική. Αυτά πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας σε παρόμοια επίσκεψή και να απαντούμε με ουσία και σημασία, όπως αρμόζει στην ιστορία του Έθνους μας. Χριστός Ανέστη.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης