Μία κυβέρνηση του «διαίρει και βασίλευε»

Έλληνες  11/07/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στην αρχή τους ονόμασαν «αρνητές», μετά «συνωμοσιολόγους», «ψεκασμένους» και τώρα «ανεμβολίαστους». Βολικές καρικατούρες κοινωνικών σκέψεων και στάσεων που κατασκευάζουν η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και οι επιτροπές επιστημόνων, για να εμπεδωθεί ο κοινωνικός διχασμός και να κρυφτεί έτσι η ανικανότητα των αρχών. Αντί να επιμείνουν στην συνοχή της κοινωνίας, ως απαραίτητο όρο για την ανθεκτικότητα απέναντι στην υγειονομική κρίση, επιμένουν να δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα στην κοινωνία, προκειμένου να επιβάλουν τις πολιτικές τους ως μονόδρομο. Με μια σειρά δηλώσεις και αποφάσεις, έντονα φορτισμένες ηθικά και ιδεολογικά, μόνο κατ’ επίφαση επιστημονικές και ορθολογικές, κυβέρνηση και «ειδικοί» δίνουν το στίγμα αυτού του νέου «διαίρει και βασίλευε».

«Οι ανεμβολίαστοι υπεύθυνοι για την μετάδοση της μετάλλαξης Δ», ισχυρίζονται σε καθημερινή  βάση διάφοροι τηλε-επιστήμονες στα ΜΜΕ, για να πάρουν την διαπίστωση - διατύπωση αυτή διάφοροι δημοσιολογούντες και να ανακηρύξουν τους ανεμβολίαστους (θυμίζουμε ότι πρόκειται για πάνω από τους μισούς πολίτες της Χώρας) σε υγειονομικό κίνδυνο που πρέπει να απομονωθεί. Ένα βήμα πιο κάτω προχώρησε ο γνωστός «λαγός» της κυβερνητικής δημοσιογραφίας, Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος πρότεινε «να χρεώνονται τις ΜΕΘ» όσοι ανεμβολίαστοι νοσήσουν βαριά, δίνοντας μια ακόμη πτυχή της νεοδημοκρατικής έννοιας της «ατομικής ευθύνης». Τέτοιες πολιτικές μπορεί να φαντάζουν μακρινές προς το παρόν, όμως η πρόσφατη δήλωση του «μπουμπούκου», Σπύρου -  Άδωνη Γεωργιάδη, πως δεν υπάρχουν λεφτά για ένα τέταρτο κύμα, που θα οφείλεται αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους, μάλλον τις φέρνει ολοένα και πιο κοντά...

Αποτελεί πραγματικά δείγμα της κυβερνητικής ανικανότητας και των πολλαπλών αντιφάσεων της διαχείρισης της πανδημίας το γεγονός, πως μόλις έναν μήνα από τους πανηγυρισμούς για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, την μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων και τις εξαγγελίες χαλάρωσης των μέτρων ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, φτάσαμε στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων μόνο για τους ανεμβολίαστους. Πώς από τις θριαμβολογίες για την επιτυχία της «επιχείρησης Ελευθερία» και τα συνεχή ρεπορτάζ για «την μαζική προσέλευση πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα», φτάσαμε στο να αποκαλούνται «δημόσιος κίνδυνος» και «ανεύθυνοι» όσοι δεν εμβολιάζονται;

Η κυβέρνηση, αντί να καταφύγει σε μέτρα συντεταγμένης ανάσχεσης του κινδύνου της πανδημίας, επιμένει στους γνώριμους για το εγχώριο πολιτικό σύστημα τρόπους επικοινωνιακού χειρισμού. Μόνο ως τέτοιες μπορούν να λογιστούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 150 ευρώ στους νέους, με σκοπό να καμφθεί η έντονη δυσαρέσκεια της ηλικιακής αυτής ομάδας με ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας, που μετατρέπεται χωρίς την παραμικρή ντροπή από την κυβέρνηση σε κατ’ όνομα κίνητρο για τον εμβολιασμό. Μόνο ως τέτοια μπορεί να εξηγηθεί η μετατροπή του εμβολιασμού σε όπλο ιδεολογικού ελέγχου επί της κοινωνίας, εμμένοντας στην επιβολή αντί της πειθούς, στον επιστημονικοφανή ανορθολογισμό αντί της δημοκρατίας και της πραγματικής ενημέρωσης των  πολιτών.

Η κυβέρνηση (και τα τεχνοκρατικά – επιστημονικά της στηρίγματα) είναι διπλά ένοχη για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, για ακόμη μια φορά, η Χώρα. Από την μία, για την διαχειριστική ανικανότητα, για τις αντιφατικές αποφάσεις, για το αλαλούμ δηλώσεων, που επέτειναν τον φόβο και την σύγχυση της κοινωνίας. Από την άλλη, για την απόφασή της να χρησιμοποιήσει από πολύ νωρίς την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία επιβολής επί της κοινωνίας, να αξιοποιήσει την συνθήκη των «λοκντάουν» ως πεδίο ευρύτατων κοινωνικών πειραματισμών, να επιβάλει την πολυδιαφημιζόμενη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τις διάφορες μορφές τηλε-ζωής ερήμην των πολλών, να βαθύνει τον κατακερματισμό.

Με όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση του «διαίρει και βασίλευε».

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης