Μία προσωπική μαρτυρία για τις φωτιές

Έλληνες  10/08/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Φίλος του κόμματος, έστειλε χθες στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο το παρακάτω ενδιαφέρον κείμενο με παρατηρήσεις σχετικά με τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

"Και κάπου εδώ ας πούμε ένα δύο πράγματα όπως τα βίωσα προσωπικά 2 μέρες εντός μάχης ως εθελοντής δασοπυροσβέστης και υπό την οπτική ανάλυση ενός ειδικού ασφαλείας . Πάντα σύμφωνα με όσα γνωρίζω. Να πω εξαρχής πως με αφήνει παγερά αδιάφορο κάθε αντίδραση δίχως δεδομένα και επιχειρήματα, ειδικά μάλιστα από άτομα που η πλησιέστερη επαφή με φωτιά και σχετικό έργο είναι να ανάψουν και να σβήσουν τον αναπτήρα τους και η έννοια της ασφάλειας είναι παντελώς άγνωστη σε αυτούς.

Πάμε πρώτα με ελλείψεις.

- Στο σύνολο των ενεργητικών μονάδων του ΠΣ και των εθελοντών που συνεργάζονται μαζί τους, οι εξοπλισμοί είναι κάτω του μετρίου. Στολές πυρόσβεσης που ξεπερνούν σε χρήση την 5ετια, υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας επίσης αρκετά πολυκαιρισμένα και αρκετά εκτός προδιαγραφών (σε κάποιες εθελοντικές ομάδες). Αυτό σημαίνει πώς η αποδοτικότητα είναι μικρότερη από όσο χρειάζεται καθώς διαφορετικά προσεγγίζεις με εξοπλισμό που σε προστατεύει από καπνούς, θερμότητα και φλόγες πλήρως... και διαφορετικά όταν το υλικό όλων αυτών των εξοπλισμών από την φθορά χρήσης μπορεί να σε αφήσει στην μέση.

- Οχήματα πολλών ετών που όσο καλοσυντηρημένα και αν είναι δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως ένα μοντέρνο όχημα για δάση. Εντός αυτών μάνικες που πολλές είναι τρύπιες (με επιδέσμους), άλλες είναι μικρού μήκους. Αν υπάρχουν και αυτές. Εντός οχημάτων αρκετές φορές λείπουν βασικά κομμάτια εξοπλισμού λόγω μη παροχής του (βλ. θερμική κάμερα και πριόνια)

- Τηλεπικοινωνίες. Εδώ πραγματικά είναι οικτρά τα πράγματα. Πάνω από ερασιτεχνικούς αναλογικούς ασυρμάτους , σε ανοιχτές συχνότητες χωρίς δυνατότητα πολυκάναλης επικοινωνίας και πολύ μικρής εμβέλειας εκπομπή. Πάμε πάνω από μια δεκαετία όπου το Π.Σ. είχε δυνατότητα να κάνει χρήση ψηφιακού σήματος με κρυπτογράφηση. Αυτό δεν υφίσταται σήμερα.

- Ανθρώπινο δυναμικό. Εκ των πραγμάτων είναι δεδομένο πώς είναι αδύνατον να έχεις χιλιάδες επί χιλιάδων δυναμικού σε μισθοδοσία. Είναι απαραίτητο και αναγκαίο κατ' εμέ , κάθε τόπος να έχει μια ομάδα πυροπροστασίας που θα συνεργαστεί με το ΠΣ για να δώσει και σωστές πληροφορίες όσον αφορά την περιοχή.

Συντονισμός - επιχείρηση.

Εδώ είναι ένα κομμάτι που θα το αγγίξω μόνο με όσα είδα που είναι μερική γνώση πραγμάτων. Θεωρώ αδιανόητο για ένα σύγχρονο πυροσβεστικό σώμα να μην υπάρχει LIVE FLEET MANAGEMENT και με στίγμα GPS να είναι συνεχώς γνωστό που βρίσκεται κάθε όχημα και τι πλήρωμα έχει και τι εξοπλισμό/δυνατότητες. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Ειδικά όταν το σύστημα που πληρώσαμε εκατομμύρια (ENGAGE) έχει σαφώς αυτή την δυνατότητα αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί. Όταν το παραπάνω δεν ισχύει, προφανώς και υπάρχει ζήτημα κατεύθυνσης διαχείρισης δυνάμεων ακόμα και αν από το GIS έχεις εικόνα δορυφόρου για εστίες. Αν δεν ξέρεις τι έχεις και που το έχεις, πώς θα γνωρίζεις που να το στείλεις;

Προετοιμασία - Πρόληψη - Εκκενώσεις.

Το απόλυτο μηδέν. Η αποψίλωση καύσιμης ύλης, οι αντιπυρικές ζώνες με δικαίωμα κοπής δέντρων για επέκταση χωρίς γραφειοκρατίες, η ετοιμότητα κατοίκων σε ατομικό επίπεδο, ο συντονισμός της αλυσίδας logistics από προσφορές ανθρώπων με κέντρα συντονισμού και βοήθειας πληγέντων, χαρτογραφημένοι λειτουργικοί κρουνοί, λειτουργικότητα αντλιοστάσιων, υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων... ακόμα και η προετοιμασία της Ελληνικής υπαίθρου που υπήρχε παλαιότερα με περιμετρικές ζώνες γύρω από περιαστικά δάση, απλά ... ΜΗΔΕΝ. Δεν έχει να συζητήσουμε κάτι.. ΜΗΔΕΝ.. Από τον Μάρτιο η ύλη παραμένει ακόμα μέσα για παράδειγμα. Και σήμερα που καιγόμαστε, υφίσταται ακόμη καθώς ΟΥΔΕΙΣ έκανε κάτι ουσιαστικό για αυτό.

Σχέδιο Ιόλαος και εκκενώσεις.. αστειότητες. Σχέδια που εκπονήθηκαν τον περασμένο Μάιο και ποτέ δεν δοκιμάστηκε και ποτέ δεν ελέγχθηκε ανά δήμο, πόλη, νομό, .. είναι κάτι από χαρτί υγείας. Πώς θα λειτουργήσει ένα σχέδιο όταν οι τοπικές αρχές το είχαν ακόμα σε διαβούλευση!!!. Το δε 112 με το σήμα εκκένωσης, εξαιρετικά χρήσιμο παγκοσμίως, εδώ χρησιμοποιήθηκε για να αποφευχθεί η πιθανότητα θύματος μεν αλλά από εκεί και μετά καμία ενέργεια. Οι εκκενώσεις κύριοι είναι το τελευταίο μέσο προστασίας. Εκεί που έκανες τα πάντα αλλά ξέρεις πώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πια. Και όταν το στείλεις έχεις ήδη ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ τους πολίτες σε αυτό , και έχεις διασφαλίσει πώς εκεί που θα πάνε ως εκκένωση θα υπάρχει υποδοχή βοήθειας (aid camp) όπου θα έχεις γιατρούς, νοσοκόμους, τροφείο, κέντρο επικοινωνίας, κέντρο καταγραφής πληγέντων.. το φύγετε να πάτε εκεί ... είναι αστείο , ειδικά σε δρόμους που κάνουν λαιμομπούκαλα σε ροή διαφυγής. Αν την στιγμή που δώσεις σήμα εκκένωσης με το 112, μπλοκάρουν και δεν μπορούν να φύγουν χιλιάδες κάτοικοι (Αττική).. ποιός θα τους βοηθήσει;

Τι έρχεται...

Άγνωστο. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη πλέον καθώς οι άνθρωποι που διαχειρίζονται κρίσεις στην Ελλάδα, υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και έχουν άτομα σε θέσεις συντονισμού που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και καμία επικοινωνία με το πεδίο. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει.. παραμένω σταθερά απαισιόδοξος".


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης