Μια μακρά προεκλογική περίοδος

Έλληνες  12/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με την τελευταία ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε να δίνει τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Επίσης, σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε: «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει».

Η έκφραση «ρίσκο της σταθερότητας» έχει ενδιαφέρον, γιατί ο μεν Μητσοτάκης εννοεί την διαχείριση της κατάστασης και την εξυπηρέτηση των εγχώριων ελίτ, που επιθυμούν, ακόμα και για λίγους επιπλέον μήνες, να είναι αυτός το κύριο κανάλι εξυπηρέτησής τους. Γεγονός που εκφράζεται ανοιχτά τόσο σε ΜΜΕ όσο κι από μεγάλο μέρος των υπουργών της κυβέρνησης. Από την άλλη, οι συνεχείς διαψεύσεις για τις πρόωρες εκλογές βάζουν «ψύλλους» στα αυτιά των πολιτών ότι κάτι «ψήνεται» ή ότι υπάρχει σενάριο να πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Υπάρχουν ορισμένα «μεγέθη» που θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις, ό,τι κι αν λέγεται μέχρι στιγμής από τον νυν πρωθυπουργό. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν μεν πρωτιά στην ΝΔ, καταγράφουν όμως μια δυσφορία πολλή έντονη για την ακρίβεια και το κόστος ζωής, ενώ παράλληλα δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν εμπιστεύεται κανέναν από τα δυο κόμματα εξουσίας. Ο «κανένας» κάνει αισθητή ξανά την παρουσία του. Το «μασάζ» με τα επιδόματα και τα προεκλογικά ψίχουλα δεν άλλαξαν αυτήν την κατάσταση.

Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν και όλες οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων, αλλά και εισηγήσεις αρμόδιων φορέων της ΕΕ για νέα πακέτα μέτρων, που ειδικά για την Ελλάδα θα έχουν χαρακτήρα μνημονίων.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, αναμένονται έντονες αντιδράσεις -και ίσως κοινωνικές εκρήξεις- για την «πολεμική οικονομία» που επιβάλλεται.

«Μέγεθος» είναι και τα όσα πρόκειται να πράξει η επεκτατική και αδηφάγος Τουρκία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έχει αναγγελθεί έξοδος πλωτών γεωτρύπανων μέσα στο καλοκαίρι, ενώ φημολογείται έντονα πως ίσως προχωρήσει σε προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Πέρα από ό,τι άλλο μπορεί να έχει στην φαρέτρα του ο Ερντογάν.

Η άμεση, χωρίς καμία υποσημείωση, ευθυγράμμιση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ σε όλα τα πολιτικά πεδία και η εξυπηρέτηση των εγχώριων ελίτ δεν εγγυόνται σε καμία περίπτωση την «σταθερότητα» που φαντασιώνεται ο Μητσοτάκης, ούτε καν ως ρίσκο. Το φετινό καλοκαίρι δεν δείχνει ότι θα είναι ήρεμο. Η Χώρα, για πολλούς λόγους (γεωπολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς), οδηγείται σε μια πολιτική αστάθεια και σε μια μεγάλη Εθνική και Κοινωνική κρίση.

Ο Μητσοτάκης είναι πλέον επί προθεσμία πρωθυπουργός και μάλλον αναλώσιμος. Ο πειρασμός να μείνει με κάποιους όρους στο πολιτικό παιχνίδι ίσως αντιρροπήσει την «γλύκα» να παραμείνει μερικούς μήνες ακόμη ως γενικός κουμανταδόρος. Άρα, αν του δοθεί ευκαιρία και κρίνει ότι τον συμφέρει μια πρόωρη προεκλογική διαδικασία, για να προλάβει τα χειρότερα, δεν θα διστάσει να το κάνει, σε συνεννόηση πάντα με τους εντολείς του από το εξωτερικό.

Τα γεωπολιτικά μεγέθη (όλων των ειδών) θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτά είναι που θα υποχρεώσουν ή θα εξαναγκάσουν τις διάφορες κινήσεις και όχι οι διάφοροι μικροκομματικοί υπολογισμοί του κάθε ελληνόφωνου εντολοδόχου των δυναστών του Έθνους μας.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης