Οι διανομείς δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού - Το παράδειγμα της e-food

Έλληνες  17/09/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η ενημέρωση που είχαν πολλοί από τους διανομείς από την εταιρεία για μη ανανέωση της σύμβασής τους και την μετατροπή στο "συνεργατικό" μοντέλο που σημαίνει απολύσεις είναι απαράδεκτη.

Η μη ανανέωση των 3μηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας manpower group αποδείχθηκαν το εργαλείο της e-food ώστε οπότε τη συμφέρει να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων αλλά και όλων των εργαζομένων.

Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch όπου με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα. Μάλιστα η εν λόγω εταιρεία εκβιάζει τους διανομείς της με χαμηλή αξιολόγηση με το εξής δίλημμα: η άνεργος ή συνεργάτης! Όπου συνεργάτης εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης όπου φωτογραφίζει το freelancer όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό το μοντέλο (συνεργατικό) δεν εφαρμόζεται από την εν λόγω εταιρεία για να επωφεληθούν οι μόνιμοι διανομείς της αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων. Η συγκεκριμένη επιχείρηση κυριαρχεί στο κομμάτι της διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα κέρδη που έχει αποκομίσει από την σκληρή δουλειά των διανομέων της αλλά και όλων των εργαζομένων της εταιρείας είναι υπέρογκα!

Το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ συμπαραστέκεται σε όλους τους εργαζόμενους και απαιτεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την e-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να ενταχθεί το επάγγελμα του διανομέα στα βαρέα και ανθυγιεινά και να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης με ανώτατο όριο τα 2 χιλιόμετρα ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Επίσης, να σταματάει η διανομή σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και ακραία καιρικά φαινόμενα και να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός δωρεάν, δηλαδή κράνος, γάντια, φόρμα εργασίας και αδιάβροχο. Τέλος, να γίνουν οι συμβάσεις από 3μηνες σε 12μηνες.

Υ.Γ. Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται πως κάνει η εταιρεία efood μετά το σάλο και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε το τελεσίγραφο προς τους εργαζόμενους διανομείς προκειμένου να αποδεχθούν να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενους διαφορετικά η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί. Σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι πρόκειται για επικοινωνιακό λάθος και ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό.

Νικόλαος Μουλατζούδης

Διανομέας και Στέλεχος των ΕΛΛΗΝΩΝ, Α΄ Θεσσαλονίκης


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης