Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας και η "ανάπτυξη" της ΝΔ

Έλληνες  29/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Είναι γνωστό ότι το οδικό δίκτυο της Χώρας μας είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη ενώ κάθε χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας χάνονται εκατοντάδες συμπατριώτες μας σε τροχαία ατυχήματα, είτε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είτε από τις οδικές κακοτεχνίες που υπάρχουν σε όλο το δίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις δε, ιδίως στις επαρχιακές πόλεις, η σηματοδότηση είναι είτε εντελώς απούσα είτε ελλιπής με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις οχημάτων να είναι αναπόφευκτες.

Στρατηγικό δόγμα των ΕΛΛΗΝΩΝ είναι να μην χάνεται ούτε μια ζωή στον δρόμο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: Aρχικά, με την σωστή ενημέρωση οδικής συμπεριφοράς η οποία θα πρέπει να ξεκινάει ήδη από την παιδική ηλικία, με ενσωμάτωση στο πρόγραμμα σπουδών ειδικού μαθήματος για τον σκοπό αυτό και στην συνέχεια, με εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου της χώρας, ιδιαίτερα από και προς την επαρχία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι εγκαταλειμμένη και αποκομμένη εντελώς από τα αστικά κέντρα. Επιπλέον, αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και ιδίως σε όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Η Ελλάς δεν χωράει άλλες απώλειες.

Το τελευταίο διάστημα είδαμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επαίρεται ότι σχεδιάζει δυο μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Πιο συγκεκριμένα:

"Την αρχή της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Ε65 σήμανε η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, Τρίκαλα – Εγνατία πριν λίγο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Οδού, Ροδιανός Αντωνακόπουλος παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη".

Ενώ ένα μήνα πριν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψη του στα Χανιά παρουσίασε το πλάνο για τον νέο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου:

"O Κυριακός Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών παρουσίασαν τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα του νησιού, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στην παλιά πόλη των Χανίων, προβλέπει νέες χαράξεις, τούνελ- σήραγγες, γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα του έργου και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να προχωρήσει το έργο. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ ως «το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη τον επόμενο αιώνα»".

Θα ήταν πολύ ευχάριστο να βλέπαμε την υλοποίηση τέτοιων έργων με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, κάτι που ωστόσο δεν γίνεται σε καμία περίπτωση όπως μας έχει διδάξει το πρόσφατο -και όχι μόνο- παρελθόν. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρόεδρος είναι ο κ. Μιχαήλ Γουρζής, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος στην μητρική εταιρεία. Εντελώς συμπωματικά ο κ. Γουρζής είναι επίσης πεθερός του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον ποιος και με ποιόν τρόπο θα είναι ο ανάδοχος ενός τέτοιου εμβληματικού έργου για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Θα υπάρχουν διόδια; Θα επηρεαστεί το γεωφυσικό περιβάλλον της περιοχής; Θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες γης ή θα κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας; Θα περατωθεί το έργο στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα; Και το κυριότερο, θα υπάρχει υπερκοστολόγηση όπως συνηθίζεται στα περισσότερα δημόσια έργα;

Άλλωστε, τα πρωτεία του πιο ακριβού δρόμου και μάλιστα με διαφορά πανευρωπαϊκά κατέχει η Εγνατία Οδός και ειδικότερα το τμήμα Ιωάννινα-Μέτσοβο, το οποίο κόστισε περίπου 65 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση τμήματος του Κηφισού που κατασκευάστηκε έναντι 60 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί σε αξία στα 45,5 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν κατά μέσο όρο στην Ευρώπη το χιλιόμετρο μεγάλου δρόμου κοστίζει 30 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών υπολογίζουν ότι η μέση «υπερκοστολόγηση» των έργων της προηγούμενης δεκαετίας άγγιζε το 90%, ενώ τουλάχιστον 8-10 χρόνια κάνει να ολοκληρωθεί ένα έργο αντί για 6 το μέγιστο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Και εκείνο που γνωρίζουν όλοι είναι ότι οι υπερβάσεις προϋπολογισμού, οι συμπληρωματικές συμβάσεις και οι απευθείας αναθέσεις δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).*

Το Εθνικό κόμμα των Ελλήνων, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, θα παρουσιάζει την αλήθεια των γεγονότων και θα παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της κυβέρνησης που θα λειτουργεί εις βάρος του Εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος.

Γιώργος Μανούσος

*με πληροφορίες από insider.gr


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης