21η Απριλίου 1967: Η Ελλάδα τότε και σήμερα

Έλληνες  21/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Την 21η Απριλίου 1967 εκδηλώθηκε στην Ελλάδα στρατιωτικό κίνημα με πρωτεργάτες τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Νικόλαο Μακαρέζο και Στυλιανό Παττακό.

Το αποκληθέν ως Κίνημα των Συνταγματαρχών, επικράτησε με σχετική ευκολία και είχε ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση στρατιωτικού καθεστώτος με κυρίαρχο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο το οποίο έμεινε στην εξουσία μέχρι την 25η Νοεμβρίου 1973.

Σήμερα, 54 χρόνια μετά, και παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης διεξάγεται συστηματική αρνητική προπαγάνδα, πολλοί Έλληνες αναπολούν εκείνη την εποχή.

Ακόμα και οι πλέον εμπαθείς αντίπαλοι του Καθεστώτος εκείνου, παραδέχονται ότι κατά την διάρκειά του επετεύχθη μεγάλη οικονομική πρόοδος, ενώ η δημόσια παιδεία ήταν πραγματικά δωρεάν και η χώρα προχωρούσε με γοργά βήματα στην εκβιομηχάνισή της. Χαρίστηκαν χρέη των αγροτών και, επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις ενδυναμώθηκαν με την προμήθεια υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων. Η δε εγκληματικότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι πάσης φύσεως υποδομές ενισχύθηκαν ποικιλοτρόπως. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

- Οι επεκτάσεις του οδικού δικτύου και του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας έγιναν στην διπλάσια έκταση απ’ ό, τι είχαν γίνει από το 1949 μέχρι το 1967.

- Κατασκευή Φραγμάτων Ηλεκτροπαραγωγής

Αλιάκμονος

Καστρακίου

Πολυφύτου

- Επέκταση Θερμοηλεκτρικών Μονάδων

Ερετρίας

Πτολεμαϊδος

Κατασκευή μεγάλων Γεφυρών

Μέγδοβα

Ρυμνίου (Αλιάκμονος)

Σερβίων (Αλιάκμονος)

- Κατασκευή Αεροδρομίων

Ζακύνθου

Καβάλας

Κυθήρων

Λήμνου

Μυκόνου

Πάρου

Ρόδου

Σάμου

Σκιάθου

Χίου

- Αρδευτικά Έργα

Αγρινίου – Μεσολογγίου

Έβρου

Νέστου

Πηνειού Ηλείας

Σερρών

- Κτίρια-Κρατικά Μέγαρα

Διοικητηρίου ΟΛΠ

Εθνικού Νομισματοκοπείου

ΕΙΡΤ

ΟΣΕ

ΟΤΕ

Πολεμικού Μουσείου

Υπουργείου Εξωτερικών

- Δικαστικά Μέγαρα

Αθηνών

Θεσσαλονίκης

Ιωαννίνων

Λαρίσης

Πατρών

- Επεκτάσεις Νοσοκομείων

Αντικαρκινικού

Βενιζελείου

Γενικού Κρατικού

- Έναρξη κατασκευής Πανεπιστημιουπόλεων

Αθηνών

Θεσσαλονίκης

Πατρών

- Επέκταση Ηλεκτροφωτισμού

- Επέκταση Οδικού Δικτύου

Αποπερατώθηκαν οι εθνικές οδοί Κορίνθου – Πατρών, Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, Χανίων – Ηρακλείου, Θερμοπυλών – Ιτέας – Ναυπάκτου – Αντιππίου, Διδυμοτείχου – Ορεστιάδος, Θεσσαλονίκης – Σερρών – Σιδηροκάστρου, Ξάνθης – Παρανεστίου – Δράμας, Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Πετριτσίου, Κυκλώματος – Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, Ηγουμενίτσης – Πρεβέζης, Ιωαννίνων – Τρικάλων, Κυπαρισσίας – Πύργου, Κυβερίου – Άστρους – Λεωνιδίου, Σπάρτης – Γυθείου – Αρεοπόλεως – Δυρού κ.ά.

- Βελτίωση και εκσυγχρονισμός λιμένων

Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Βόλου, Μυτιλήνης, Καβάλας, Αλεξανδρουπόλεως, Ηρακλείου, Πρεβέζης, Μεσολογγίου, Κατακώλου, Ραφήνας, Χαλκίδος, Κυλλήνης, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Κώ, Κιάτου, Καλύμνου, Ν. Μουδανιών, Αγίου Κηρύκου, Ικαρίας, Μυρίνης, Λήμνου, Καλαμάτας, Σπετσών, Νάξου, Θεσσαλονίκης, τού διαύλου Σκαραμαγκά κ.α.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, η Μεταπολίτευση που εγκαθιδρύθηκε στις 24 Ιούλιου 1974, έχει συνδεθεί στη συνείδηση εκατομμυρίων Ελλήνων με την ρεμούλα, τις μίζες, την λεηλασία του δημόσιου πλούτου, την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, την αύξηση της επιρροής των ξένων κέντρων εξουσίας, την μαρξιστοποίηση της παιδείας και την επέλαση του εθνομηδενισμού, την υποχώρηση των εθνικών αξιών και των παραδόσεων, των υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, την προώθηση των σχεδίων αντικατάστασης πληθυσμού μέσω της λαθρομετανάστευσης και της αποδημίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων λόγω ανεργίας, την οικονομική καχεξία που πλήττει ιδίως τους νέους.

Επιπλέον, όπως άπαντες οι νοήμονες άνθρωποι έχουν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, το σύστημα της Μεταπολίτευσης, δεν διστάζει να δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο στους πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικότερα στους Εθνικιστές. Δεν διστάζει να διώκει, να δικάζει, καταδικάζει και φυλακίζει χωρίς στοιχεία ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή το φρόνημά τους δεν είναι αρεστό στους κρατούντες, μόνο και μόνο επειδή το σύστημα αισθάνεται ότι τα άνομα συμφέροντα των κρατούντων τίθενται σε διακινδύνευση από την άνοδο νέων πολιτικών δυνάμεων.

Η θέση των ΕΛΛΗΝΩΝ είναι ότι η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα άλλωστε, χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, πλήρη κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικό πολίτευμα. Ζητούμε όμως Δημοκρατία αληθινή, που οι θεσμοί της δεν θα χειραγωγούνται ούτε θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την προάσπιση των συμφερόντων των εξουσιαστών. Πραγματική Δημοκρατία και όχι κατά περίπτωση ή κατ΄ επίφαση. Γνήσια λαϊκή κυριαρχία για το καλό του Έθνους και ΟΛΩΝ των πολιτών.

Χ.Μ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης