Η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «διαπρέπει», επιδεικνύοντας το εθνοαποδομητικό της πνεύμα.
Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί νέο νομοσχέδιο για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ). Κάτω από τον μανδύα του «εξορθολογισμού», μεθοδεύεται η υποβάθμιση των εν λόγω Ακαδημιών και το σταδιακό κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών (συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων). Παράλληλα, το νομοσχέδιο αφήνει άλυτα τα χρόνια προβλήματα των Ακαδημιών, αδιαφορώντας για τα πάγια αιτήματα των αποφοίτων και των σπουδαστών.
Όλα αυτά μόνον έκπληξη δεν προκαλούν σε όσους παρακολουθούν συστηματικά τα δρώμενα αυτού του χώρου. Οι Καθηγητές, οι διδάσκοντες και οι Σπουδαστές ζούνε, από το 2008, υπό την συνεχή απειλή της διακοπής λειτουργίας. Επίσης, βιώνουν την απαξίωση των ΑΕΑ σε κάθε ευκαιρία και με όλους τους τρόπους. Συνεχής υποτίμηση του έργου τους και των διδασκόντων από την Πολιτεία, άρνηση έγκρισης μεταπτυχιακών προγραμμάτων, επιδεικτική εξαίρεση των ΑΕΑ από τα προγράμματα Αριστείας, εξαίρεσή τους από οποιαδήποτε ελάχιστη έστω αναφορά στους νόμους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νόμους των τελευταίων κυβερνήσεων, μισθολογική υποβάθμιση των διδασκόντων, άρνηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους και πολλά άλλα.
Ειδικώς όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τα δικαιώματα των αποφοίτων των Προγραμμάτων Εκκλησιαστικής Μουσικής & Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών περιγράφονται στον Ν. 3432/2006 και συγκεκριμένα στο Άρθρο 17, παρ. 4 του Ν. 3432/2006, που έχει ως εξής: «Το πτυχίο των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών δεν παρέχει δικαίωμα διορισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών προσλαμβάνονται αποκλειστικώς στις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα». Αυτό όμως είναι απολύτως άδικο, καθώς το φάσμα της διδασκόμενης ύλης είναι ευρύτατο και με βάση αυτό θα έπρεπε οι απόφοιτοι των εν λόγω Προγραμμάτων να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αυτά των Καθηγητών/τριών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής. Οι απόφοιτοι θα μπορούσαν να απορροφηθούν ως εξειδικευμένο προσωπικό σε όσους φορείς, εκκλησιαστικούς ή μη, σχετίζονται με τη μουσική (Εκκλησιαστική και Δημοτική) και την εκπαίδευση, καθώς και την ιεροψαλτική διακονία.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε δραστικά τον αριθμό των εισακτέων –στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα έδωσε μόνον 20 και 10 φοιτητές αντίστοιχα στα δύο Προγράμματα Σπουδών, αντί των 50 και 60 που εισέρχονταν μέχρι τότε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνέχισε την αφανιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τον ίδιο χαμηλότατο αριθμό εισακτέων, δείχνοντας έτσι ότι ιδεολογικά δεν διαφέρει σε τίποτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται υποκριτικά πως οι Ακαδημίες «δεν έχουν φοιτητές» και να προχωρεί στον «εξορθολογισμό»-εξαφανισμό τους, ενώ στην πραγματικότητα τα πάντα είναι προϊόν μακρόχρονης στρατηγικής.
Η Ακαδημία της Θεσσαλονίκης που με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου δικτατορικά καταργείται άμεσα, έχει σήμερα, παρά τον απηνή διωγμό, περί τους 800 ενεργούς φοιτητές, και έχει δώσει στην Εκκλησία, στα δεκατρία χρόνια της λειτουργίας της και παρά τους περιορισμούς της οικονομικής κρίσης, περί τους 470 ιερείς. Το τμήμα συντήρησης Βυζαντινής τέχνης έχει δώσει, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, περί τα 30 διδακτορικά.
Εις ό, τι αφορά την Ακαδημία της Βελλάς Ιωαννίνων, έχει μακραίωνη ιστορία που ανάγεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η προσφορά της Σχολής προς την Εκκλησία, την Παιδεία και το Έθνος είναι τεράστια καθ’ όλη την περίοδο της λειτουργίας της. Μόνο την τελευταία δεκαπενταετία έχουν αποφοιτήσει από την Σχολή της Βελλάς εκατοντάδες λαϊκοί και κληρικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορες Υπηρεσίες ή στελεχώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις απανταχού Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της Βελλάς, μέσα από την διαδικασία σταδιακής συγχώνευσης των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα συνιστά ένα καίριο πλήγμα για την κοινωνία και την εκκλησιαστική εκπαίδευση στην Ήπειρο και ιδίως στο ακριτικό Πωγώνι.
Εν κατακλείδι, είναι προφανές ότι η κατάργηση των ΑΕΑ Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων θα καταλήξει μετά από λίγα χρόνια στην υποβάθμιση και βαθμιαία στο κλείσιμο και των άλλων δύο Ακαδημιών (Αθηνών και Κρήτης).
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ, που εδώ και μήνες ανέδειξαν το θέμα, στέκονται στο πλευρό των αποφοίτων και των σπουδαστών των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους και ζητούν την συνέχιση λειτουργίας των ΑΕΑ και την θεσμική και οικονομική ενίσχυσή τους.