Αμυντική συμφωνία Ιταλίας-Σάρατζ: Άλλη μια «επιτυχία» της πολιτικής Δένδια

  06/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, η ΝΔ ακολούθησε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Την προσπάθεια δηλαδή για το «κλείσιμο»-υποτίθεται-(με οποιουσδήποτε όρους και με κάθε κόστος) όσο το δυνατόν περισσότερων «ανοικτών μετώπων» με κράτη της περιοχής μας (Σκόπια, Αλβανία κλπ.) προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ρίξει όλο το βάρος στην αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 2020 υπεγράφη μία επονείδιστη και ζημιογόνος για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία χάραξης της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος. Στη συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε η αρχή της μέσης γραμμής, αλλά παραχωρήθηκε στην Ιταλία μεγαλύτερη έκταση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης απ’ αυτή που δικαιούνταν.

Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες και η Ιταλία "ξεπλήρωσε" με τον πιο άσχημο τρόπο την "γενναιοδωρία" της ΝΔ.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι υπέγραψε στην έδρα του Γενικού Επιτελείου του ιταλικού στρατού στη Ρώμη συμφωνία για συνεργασία στον αμυντικό τομέα με την κυβέρνηση του φιλότουρκου Φαγέζ Αλ Σάρατζ! Από λιβυκής πλευράς, την συμφωνία υπέγραψε ο Σαλαχουντίν Αλ Ναμρούς, επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της λεγομένης «Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας».

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων: την παροχή στήριξης από μέρους της κυβέρνησης της Ρώμης για την ενίσχυση και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Σάρατζ, όπως επίσης την παροχή βοήθειας στον υγειονομικό τομέα και ιδίως στους στρατιωτικούς γιατρούς.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουερίνι δήλωσε μάλιστα ότι θα συγκροτηθεί κοινή ιταλο-λυβική επιτροπή για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ, ενώ η Ιταλίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίνα Σερένι δήλωσε ρητά ότι η Ιταλία στηρίζει την «Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας», δηλαδή την κυβέρνηση Σάρατζ!

Όλα αυτά τη στιγμή που ως γνωστόν ο Σάρατζ έχει υπογράψει το λεγόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με το οποίο αγνοείται η ελληνική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και καταπατώνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα!

Από τα παραπάνω καθίσταται φανερό πόσο κοντόφθαλμη και αναποτελεσματική είναι η πολιτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα εξωτερικά μας ζητήματα.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης