Επεκτάσεις, ανατάσεις και διατάσεις

Έλληνες  02/01/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ επισκέφθηκε την Παρασκευή την Ίμβρο, την ξεχασμένη από τις Ελληνικές κυβερνήσεις Ίμβρο στην οποία έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν απεμπολίσει οικειοθελώς κάθε δυνατότητα επιρροής μας. Έχουν αφήσει την Τουρκία να διώχνει συστηματικά κάθε ελληνικό στοιχείο από το νησί, καταπατώντας κατάφωρα την συνθήκη της Λωζάνης που τώρα η Τουρκία επικαλείται και ζητάει την «αποστρατικοποίηση» των νησιών μας. Τα ίδια βέβαια αφορούν και στην Τένεδο, την μικρότερη «αδελφή» της Ίμβρου λίγα μόλις μίλια από την έξοδο των Δαρδανελλίων.

Στην συνέντευξη που έδωσε από την Ίμβρο ο Χ. Ακάρ στο τουρκικό κανάλι NTV ουσιαστικά απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο, εάν η κυβέρνησή μας προχωρήσει στην επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Επανέλαβε δηλαδή το Casus Beli, αποκαλώντας μάλιστα την Ίμβρο ως «ένα από τα κάστρα της Γαλάζιας Πατρίδας μας στο Αιγαίο». Ανάλογες απειλητικές δηλώσεις έκανε χθες ο τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου και στα μέσα Νοεμβρίου ο Ν. Μπαχτσελί, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι «Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι κάλεσμα σε πόλεμο». Βέβαια το Casus Beli των Τούρκων δεν είναι κάτι νέο, μετράει σχεδόν 28 χρόνια ύπαρξης και αντίστοιχες δηλώσεις γίνονται συχνά, στην προσπάθειά τους να μας θυμίσουν τις απειλές τους.

Έναυσμα για τις πρόσφατες συντονισμένες δηλώσεις των Τούρκων αξιοματούχων, εκτιμώ ότι είναι οι αναφορές των Μητσοτάκη και Δένδια για την εξέταση, πιθανή επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων στην περιοχή νότια της Κρήτης, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό σίγουρα είναι αποκλειστικό μας δικαίωμα, είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί κανένας να μας επιβάλει να μην το κάνουμε, από την στιγμή που θα το αποφασίσουμε. Η χρονική συγκυρία ευνοεί σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτήν την κίνηση, μετά τις δηλώσεις των ΗΠΑ για «δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας από τα Βαλκάνια μέχρι και τη Μέση Ανατολή, που θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της ενέργειας», την διαμεσολάβιση των ΗΠΑ στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ και τέλος η μονομερής οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της Αιγύπτου προς δυσμάς με τη Λιβύη. Ήδη τα «οικόπεδα» είναι χαραγμένα όπως φαίνεται στον χάρτη και όσον αφορά στα υπ΄αριθμόν 14,15,19 και 20 νότια της Κρήτης δεν έχουν ακόμη παραχωρηθεί σε κάποια εταιρεία.

Τα ερωτήματα είναι εύλογα. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στο προσκήνιο την επέκταση στα 12 μίλια; Γιατί αναφέρει σαν χρονικό ορίζοντα τους 3 μήνες; Πιθανή απάντηση είναι η πολιτική εκμετάλλευση εν όψει των προσεχών εκλογών, όπου θα προσπαθήσει με αυτήν την κίνηση να αυξήσει τα ποσοστά της, δείχνοντας ένα «πατριωτικό» πρόσωπο που προασπίζεται δήθεν τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα, που επιτυγχάνει εθνικές νίκες σε σχέση με τις παράλογεες τουρκικές επιδιώξεις και επίσης δείχνει μια «σωστή φιλοδυτική πολιτική» σε περίπτωση που συμβάλλουν και οι ΗΠΑ στην επιτυχία αυτής της επέκτασης.

Σίγουρα στα σχέδια της κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια πρόθεση εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων αυτών των περιοχών, διότι εδώ και πολλά χρόνια το όλο εγχείρημα έχει ατονίσει σε όλα τα θαλάσσια οικόπεδα τα οποία έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση. Άρα δεν αποσκοπούν σε κάποιο οικονομικό και ενεργειακό κέρδος από αυτήν την επέκταση.

Μήπως αυτή η πιθανή επέκταση είναι η απάντηση της Ελλάδας στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Κυβέρνησης Σάραζ (Λιβύης) για καθορισμό ΑΟΖ και στην συνέχεια στην συμφωνία τους πρόσφατα για εκμετάλλευση της περιοχής από την Τουρκία;

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα που αποσκοπεί η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη με αυτήν την κίνηση. Σε όλες σχεδόν τις κινήσεις της κυβέρνησης υπάρχει μια σκόπιμη έλλειψη διαφάνειας προς τους πολίτες. Τελευταίο παράδειγμα είναι η συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Άννας - Μαρία Μπούρα, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου στο Βερολίνο με την παρουσία (μεσολάβηση;) του διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελάριου Γενς Πλέτνερ. Το τι συζητήθηκε και το τι συμφωνήθηκε δεν έχει γίνει γνωστό, με την κυβέρνηση να επικαλείται λόγους απορρήτου.

Το βέβαιο, σίγουρο και σταθερό είναι το εντελώς παράνομο Casus Beli της Τουρκίας. Αν ο Μητσοτάκης κάνει κάποιας μορφής επέκταση το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα απαντήσει δυναμικά. Ακόμη και αν δεν υπήρχαν γεωπολικοί λόγοι, ο Ερντογάν δεν θα άφηνε καμμία τέτοια "πρόκληση" και "προσβολή" αναπάντητη, ιδιαίτερα μέσα σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο. Σε αυτήν την απάντηση των Τούρκων, τι θα έκανε ο κος Μητσοτάκης; Έχει η κυβερνησή του τα απαραίτητα «Κοχόνες» ή είναι ένα κοκοράκι που θα τρέξει να κρυφτεί; Ή μήπως το αποτέλεσμα είναι ήδη συμφωνημένο από όλες τις πλευρές και τότε σίγουρα δεν θα είναι υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων;

Η θέση των ΕΛΛΗΝΩΝ είναι η άμεση επέκταση όλων των Χωρικών μας Υδάτων στα 12 μίλια. Σε αυτήν βέβαια την κίνηση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποτελεσματικά σε όποια απειλή εμφανίσει η Τουρκία. Οι δυνατότητες να υπερασπιστούμε έμπρακτα αυτήν την επέκταση υφίστανται ήδη και η αποτελεσματικότητα εξαρτάται μόνο και μόνο από την πολιτική θέληση. Πλησιάζουν οι εκλογές και πρέπει όλοι οι ύποπτα «Ελληνικά σκεπτόμενοι» κυβερνώντες μαζί με τις δηλώσεις τους να είναι έτοιμοι να κάνουν και ότι χρειάζεται για να τις στηρίξουν. Το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ σίγουρα είναι έτοιμο, έτοιμο να μπει στη Βουλή, έτοιμο να εκφράσει έναν καθαρό Ελληνικό λόγο όπως από την αρχή της ύπαρξής του συνέχεια κάνει και αποφασισμένο να μην παραχωρήσει ούτε ένα εκατοστό από την Ελλάδα μας στους Τούρκους.

  • Ο Ναύαρχος εα Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος είναι Υποψήφιος του κόμματος στην Β2- Δυτική Αθήνα
Τα οικόπεδα που έχουμε παραχωρήσει και δεν έχει γίνει εδώ και 10 χρόνια καμμία γεώτρηση.
Το σύνολο των Ελληνικών θαλασσίων οικοπέδων
Οι επιδιώξεις της Τουρκίας και η καταπάτηση των ελληνικών οικοπέδων 15 και 20

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης