Η μαύρη επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Έλληνες  29/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Μαντώ Καραγιάννη

Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ναι.

Με τούτη την φράση ο Έλληνας έκανε ψυχή του την Πόλη, την Αγία Σοφιά και την ελευθερία του.

Έκανε την Αγία Σοφία καημό του και παράπονο του αλλά και κίνητρο του για να ξαναπάρει ό, τι έχασε.

Στην πόλη η Αγία Σοφιά από την ώρα που έπαψε να είναι στα χέρια μας και να είναι η φωτεινή κολώνα που συνέδεε τον ουρανό με τη γη, άρχισε να γίνεται ένα με μύθους και δοξασίες και με προφητείες που κρατούσαν όρθιο τον ελληνισμό δίνοντας του την ζωτική ενέργεια που χρειαζόταν .

Πρώτη φορά παγκοσμίως ένα κτίσμα ή ένας ναός καλύτερα ..κράτησε όρθιο ένα έθνος και δικαιωματικά εάν έπρεπε να δοθεί σε ένα κτίσμα η λέξη Ελλάς αυτό θα ήταν η Αγία Σοφιά.

Με μύθους την τύλιξε ο Έλληνας σαν να ήθελε με τον τρόπο αυτό να την προστατεύσει και να ξορκίσει κάθε κακό από αυτήν διότι ήξερε ότι κάποια στιγμή θα ξαναγίνει δική του.

Έγινε ένα με τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και με τον τελευταίο ιερέα που χάθηκε μέσα στους τοίχους της μαζί με το Άγιο Δισκοπότηρο για να ξαναφτάσει στην ιερή του πηγή και να ξανακοινωνήσει από τα χέρια αυτού του ίδιου ιερέα που θα ξαναβγεί από τους τοίχους μαζί με τον Μαρμαρωμένο ο οποίος θα τιμωρήσει όσους τον αδίκησαν.

Έγινε ένα ο Έλληνας με τις προφητείες που λειτουργούν ακόμα ως σήμερα ως φόβητρο για τους παράνομα κατέχοντες την Αγία Σοφία.

Τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ β' καταλαμβάνουν την Πόλη μετά από πολιορκία 53 ημερών δίνοντας τέλος στην βυζαντινή Αυτοκρατορία που διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη 29 Μαΐου 1453.

Ένα εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους 2 αιώνες Βυζάντιο, η άλωση από Σταυροφόρους, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή του ανθρώπινου δυναμικού, η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορα της την οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωσή της.

Μια άνιση πολιορκία μεταξύ του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και του Μωάμεθ β' του πορθητή .

Σαν γνήσιος ηγέτης και βασιλιάς πιστός στον όρκο του, πολεμά σαν τον οποιοδήποτε στρατιώτη πολεμιστή και καλεί τη νύχτα της 28 Μαΐου στη μεγάλη λιτανεία και απευθύνει σε όλους να υπερασπιστούν με τη ζωή τους την πίστη τους, την πατρίδα τους, την ορθοδοξία τους, τονώνοντας το ηθικό τους στεριώνοντας την απόφαση θανάτου μέσα τους...κάνοντας όλα τα μάτια να δακρύσουν ανάμεσα στις λαμπάδες και τα θυμιάματα που τυλίγαν την θεοσκέπαστη εκείνη τη νύχτα....την τελευταία νύχτα της Πόλης μας.

Ορθόδοξη, γνήσια ευπρόσδεκτη και πραγματική ήταν η θεία λειτουργία εκείνη την αγία τελευταία νύχτα .

Μια λειτουργία συγνώμης και εξιλέωσης μια λειτουργία ειρήνης με το θεό της απέραντης υπομονής και αγαθότητας.

Με εκείνον που θυσιάστηκε ο ίδιος που οδηγήθηκε ως πρόβατο στη σφαγή όπως θα οδηγούνταν σε λίγο ...ο λαός της βασιλεύουσας και όλη η ορθόδοξη Ρωμιοσύνη .

Για να έρθει πάλι κάποτε η ολόλαμπρη γλυκειά ανάσταση.

Σώσον κύριε τον λαό σου ...έβγαινε με θέρμη και πίστη από χιλιάδες στόματα Ελλήνων και Φιλελλήνων.

Δακρύσε ο λαός, γονάτισαν όλοι, προσευχήθηκαν οι ιερείς, έλαμψαν τα καντήλια μπροστά στις χρυσοντυμένες άγιες εικόνες άστραψε το άγιο δισκοπότηρο ένας κόμπος ανέβηκε στο λαιμό όλων.

Η πόλη όλη έκλαιγε, η Πόλη όλη ήταν στο Γολγοθά, ένοιωσε τη θυσία του Χριστού, πλημμύρισε τις καρδιές η αγάπη για τον Πλάστη, έπεσε στις ψυχές κάθε εμπόδιο, έλιωσε κάθε απιστία, κάηκε από τον ποταμό των καυτών....δακρύων....κάθε ασέβεια.

Συγχώρεσέ με και δώσε μου ανδρείο τέλος ...ψιθύρισε ο βασιλέας των βασιλέων..και από πίσω του αξιωματικοί και αξιωματούχοι όλος ο λαός με περισσή ευλάβεια μεταλάμβανε των Αχράντων Μυστηρίων.την τελευταία μεταλαβιά στο ύστατο «μετά φόβου Θεού» τη νύχτα της 28ης Μαΐου στην Αγία του Θεού σοφία.

Καθώς έξω πέρα στο τουρκικό στρατόπεδο γίνονταν οι τελευταίες προετοιμασίες για την τελική επίθεση ..ο τελευταίος φανατισμός για ελεύθερη λεηλασία της σπουδαιότερης, λαμπρότερης και ανίκητης πόλης του κόσμου.

Της πρωτεύουσας του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης.

Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε ....

Ο θρύλος λέει ότι ήταν θέλημα Θεού.

Το ίδιο Θέλημα θα την ξανακάνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!

Αμήν και τω Θεώ δόξα.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης