Μητροπολίτης Κέρκυρας κατά Μητσοτάκη

  07/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Κερκύρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ζήτησε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εν όψει της εορτής του προστάτου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος «να επιτραπεί στους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες που το επιθυμούν η προσκύνηση του ιερού σκηνώματος του Αγίου, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε γίνεται και στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και άλλους χώρους που εξυπηρετούν τους πολίτες».

Περαιτέρω, ο Μητροπολίτης πρότεινε «η μεν Ιερά Μητρόπολις να έχει την ευθύνη εντός του ναού ώστε να υπάρχει ο καθορισμένος αριθμός πιστών, όπως βεβαίως και το καλοκαίρι (11 Αυγούστου) αλλά και το Πρωτοκύριακο συνέβη, οπότε και έγινε η προσκύνηση χωρίς να δημιουργηθεί οιοδήποτε πρόβλημα. Για τα δε εκτός του ναού η τοπική Εκκλησία πρότεινε να ανατεθούν στην Αστυνομία, όπως γινόταν και παλαιότερα, προ της πανδημίας, όταν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης είχε η τοπική αστυνομική διεύθυνση της Κέρκυρας».

Παρά την συναινετική-όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω-στάση που επέδειξε η Μητρόπολη Κερκύρας, στον Μητροπολίτη «μεταφέρθηκε η εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και της ελληνικής κυβερνήσεως να μην επιτραπεί καθόλου το προσκύνημα, ούτε με τους όρους που η ίδια η πολιτεία διά των αστυνομικών αρχών είχε ορίσει και τηρήθηκαν το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο. Μάλιστα τονίστηκε στον Σεβασμιώτατο ότι ο ναός θα παραμείνει αποκλεισμένος και φρουρούμενος ώστε να μην πλησιάσει ουδείς σ’ αυτόν και μεταφέρθηκε η διαταγή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να επικρατήσει “η λογική”, η οποία προφανώς νοείται ως η “λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών”».

Ύστερα απ’ όλα αυτά, ο Μητροπολίτης Κερκύρας δήλωσε ότι θεωρεί πως η τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας «βρίσκεται εκ των πραγμάτων εν διωγμώ» και ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης, όπως αυτού της γείτονος χώρας Αλβανίας, όταν το κράτος και έκλεινε τους ναούς και απαγόρευε στους ανθρώπους να πλησιάσουν σ’ αυτούς και όλα αυτά με διάταξη νόμου».

Ο Μητροπολίτης χαρακτηριστικά δήλωσε ότι θεωρεί «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην θεολογία και την αλήθεια της εκκλησιαστικής παραδόσεως την υπόδειξη από την πλευρά οιουδήποτε πολιτικού και κρατικού παράγοντα του τρόπου με τον οποίο η Εκκλησία και ο λαός θα εορτάσουν την μνήμη ενός Αγίου και μάλιστα του Αγίου Σπυρίδωνος, που έσωσε δις τον τόπο από λοιμώδη ασθένεια στο παρελθόν, ανταποκρινόμενος στις παρακλήσεις του λαού. Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, η οποία προφανώς αντιμετωπίζεται απλώς ως «συμβολική» ή «φολκλορική», όπως και η ίδια η Εκκλησία δεν αποφασίζει για ζητήματα που αφορούν στην πολιτεία, σεβόμενη τους διακριτούς συνταγματικούς ρόλους. Γνωρίζει την θέση της και δεν θέλει ούτε μπορεί να την υπερβεί στα πλαίσια της έννομης τάξης. Καταγγέλλει όμως στην συνείδηση του λαού, ο οποίος έχει και μνήμη και κρίση, τους σύγχρονους διώκτες της, οι οποίοι έχουν υπερβεί κάθε μέτρο και όριο.»

Ως συνέπεια των παραπάνω-καταλήγει η ανακοίνωση-: «στο πλαίσιο ειρηνικής διαμαρτυρίας που εκφράζει όμως τις καρδιές του ορθόδοξου λαού, οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια θα χτυπήσουν πένθιμα 5 φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες.

Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, υπάρχει σεβασμός στις θρησκείες και οι ναοί δεν παραμένουν κλειστοί εν όψει των Χριστουγέννων, και μάλιστα σε κάποιες χώρες κατόπιν και δικαστικών αποφάσεων. Με βάση μάλιστα την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας τόσο στην γείτονα Ιταλία, όσο και στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Γαλλία, στην Αυστρία αλλά και αλλού, επιτρέπεται η λειτουργία των ναών με την παρουσία ενός αναλογικού αριθμού πιστών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ατομικής προσευχής.

Δεν συζητούμε για χώρες, στις οποίες οι κάτοικοι στην πλειονοψηφία τους είναι ορθόδοξοι, όπως στην Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Γεωργία, όπου το θέμα των κλειστών εκκλησιών δεν τίθεται καν ως ενδεχόμενο. Στην Ελλάδα, παρά τα ωραία λόγια ότι η Εκκλησία συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια, ουδόλως βλέπουμε να αναγνωρίζεται στην πράξη αυτή η συμβολή».

Όταν ένας Μητροπολίτης, που εκ των πραγμάτων προσπαθεί να εκφράζεται με μετριοπάθεια, φτάνει στο σημείο να παραλληλίζει τον Μητσοτάκη με τον σφαγέα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου Ενβέρ Χότζα, τότε περιττεύει κάθε σχόλιο από εμάς…

Ας καταλάβουν όσοι αγαπούν την Ελλάδα, Νέα Δημοκρατία και Σύριζα δεν διαφέρουν σε τίποτε μεταξύ τους, συναγωνίζονται απλώς στο ποιος από τους δύο θα ζημιώσει την Πατρίδα περισσότερο!

ΠΗΓΗ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης