Η βιωσιμότητα της θηροφυλακής

Έλληνες  25/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Χρήστου Μουλά

Οι φύλακες θήρας αποτελούν τον πιο υγιή οργανισμό προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας. Και αυτό διότι ήρθαν να καλύψουν ένα τεράστιο κενό της δυσλειτουργίας της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία υπολειτουργεί εδώ και δεκαετίες. Η Θηροφυλακή δεν προστατεύει μόνο από το παράνομο κυνήγι, αλλά και από την λαθραία υλοτομία και τους εμπρηστές. Οι θηροφύλακες είναι αυτοί που ρίχνονται στη μάχη με τις φωτιές μαζί με τους πυροσβέστες, είναι αυτοί που σώζουν πολλές φορές παγιδευμένα ή τραυματισμένα ζώα, είναι αυτοί που συνδράμουν με συνεργεία κάθε φορά που αγνοείται κάποιος άνθρωπος, ορειβάτης, βοσκός κ.α.

Οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων έχουν να επιδείξουν στο ενεργητικό τους χιλιάδες ελέγχους και μηνύσεις για παραβάσεις του νόμου περί θήρας και προστασίας γενικότερα της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος, σε πολλές από τις οποίες εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία με συλλήψεις των δραστών, κατασχέσεις, κλπ. Η δράση τους έχει τύχει καθολικής αποδοχής και αναγνωριστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και από την ίδια την Πολιτεία η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια θεσμικά το ρόλο τους με νομοθετικές παρεμβάσεις όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η θηροφυλακή (μισθοί, ασφάλιση, εξοπλισμός) πληρώνεται από τις άδειες θήρας που εκδίδονται κάθε χρόνο. Με τη συνεχή μείωση των αδειών, που θα αναλύσουμε με νεότερο κείμενο, αυξάνεται η ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Αν συνυπολογίσουμε την χαμένη φετινή χρονιά με τις συνεχείς απαγορεύσεις και το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί για την επόμενη καταλαβαίνουμε όλοι πόσο έχουν ανάγκη μιας οικονομικής ανάσας οι οργανώσεις των κυνηγών.

Οι Έλληνες για την Πατρίδα έχουν ως βασική αρχή την βιωσιμότητα της θηροφυλακής, ΧΩΡΙΣ απολύσεις, για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Χωρίς να επιβαρυνθεί η τσέπη του κυνηγού, χωρίς να επιβαρυνθεί η τσέπη του πολίτη που δεν είναι κυνηγός, χωρίς να γίνουν απολύσεις! Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι εισφορές των κυνηγών προς το Δημόσιο καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο και από εκεί συνήθως σε διάφορες ΜΚΟ. 5 ευρώ από την κάθε θεωρημένη άδεια να επιστρέψουν για την χρηματοδότηση της Θηροφυλακής. Οι εισφορές των κυνηγών πρέπει να είναι ανταποδοτικές. Η θηροφυλακή πρέπει να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης