Οι προκλήσεις των Σκοπίων συνεχίζονται και ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να τα στηρίζει

  11/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Δημήτριου Βαλασίδη

Συνταγματάρχη εα

Οικονομολόγου-ΜΒΑ-Συγγραφέα

Οι παραβιάσεις της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από πλευράς Σκοπίων. Οι προκλητικές δηλώσεις δεν προέρχονται μόνον από απλούς πολίτες, αλλά και από τα πλέον επίσημα πολιτειακά και πολιτικά χείλη. Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να τα στηρίζει για την ένταξή τους στους διεθνείς οργανισμούς.

Πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, έθεσε θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Δήλωσε ότι «νιώθει Μακεδόνας που μιλά Μακεδονικά» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα» τους οποίους και δεν θα παρατήσει.

Το VMRO, σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, θέτει πάλι το θέμα, όχι ύπαρξης, το οποίο θεωρεί δεδομένο, αλλά και καταπάτησης των υποτιθέμενων μειονοτικών δικαιωμάτων των Σκοπιανών στην Ελλάδα. Σε δημοσίευμα της, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Nova Macedonia, παραθέτει δηλώσεις της καθηγήτριας συνταγματικού δικαίου και βουλευτή του κόμματος VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova, η οποία στρέφεται τόσο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία: «Η Βουλγαρία και η Ελλάδα εκμεταλλευόμενες τη θέση τους ως μέλη της ΕΕ, σε σχέση με τη “Μακεδονία” ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, αποφεύγουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή της υποχρέωσης του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, απαιτούν κατηγορηματικά, η “Μακεδονία” να παραιτηθεί από οποιαδήποτε μέριμνα για τη μειονότητά της σε αυτές τις χώρες, κάτι που με τις συμφωνίες καλής γειτονίας σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει αποδεκτό. Η Ελλάδα δεν έχει καν υπογράψει τις συμβάσεις για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων και για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες, ενώ η Βουλγαρία έχει μεν υπογράψει και έχει επικυρώσει τη σύμβαση για τα μειονοτικά δικαιώματα, όχι όμως και εκείνη που αφορά στις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες».

Η εφημερίδα, Nova Macedonia, υποστηρίζει ότι, «ενώ η ύπαρξη των εθνικής καταγωγής Μακεδόνων, ως μειονότητα, αμφισβητείται στις γειτονικές χώρες, ιδίως στα μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Μακεδονία βρίσκονται σε τόσο αναβαθμισμένο επίπεδο που μάλιστα, σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες, ξεπερνούν και τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η κυβέρνηση πρέπει να επαναξιολογήσει την πολιτική της έναντι των Σκοπίων με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του κράτους και η αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας στρέφεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και θέτει ανύπαρκτα ζητήματα. Καλείται να θέσει θέμα Ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια και να εφαρμόσει τις προεκλογικές δηλώσεις της, με τις οποίες εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό. Έχει καθήκον έναντι του έθνους και του λαού να θέσει εμπόδια στην πορεία κρατιδίου προς την ΕΕ και να καταγγείλει στους διεθνείς οργανισμούς τις επίσημες παραβιάσεις της προδοτικής συμφωνίας.

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ δηλώνουν ότι η προδοτική συμφωνία είναι πλέον “κλινικά νεκρή", θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις και για την τυπική κατάργησή της και θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων των Σκοπίων.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης