Δρ. Ηλίας Κονοφάγος: 200 δις. Ευρώ η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης

  10/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«

Άστραψε και βρόντηξε» σε συνέντευξη που έδωσε σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο,

ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων.

Ο κος Κονοφάγος αποκάλυψε ότι τo 2012 είχε υποβάλλει έκθεση στον τότε Πρωθυπουργό (για την ακρίβεια: αρχισκευωρό) Αντώνη Σαμαρά για τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης.

Ο Κονοφάγος, από κοινού με ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπέβαλε έκθεση στον Σαμαρά αμέσως μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων, όπου παρέθετε όλα τα επιστημονικά στοιχεία και πρότεινε να συγκροτηθεί ομάδα επιστημόνων η οποία θα βοηθούσε την ελληνική Πολιτεία να χαράξει την απαραίτητη στρατηγική αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Στη σύσκεψη που έγινε, ο Σαμαράς υποσχέθηκε ότι σε μία εβδομάδα θα δημιουργούνταν αυτή η συμβουλευτική επιτροπή. Αποτέλεσμα; Η επιτροπή ουδέποτε συγκροτήθηκε από τον Σαμαρά (ήταν απασχολημένος φαίνεται με τις διώξεις κατά των Εθνικιστών), ούτε έχει συγκροτηθεί μέχρι σήμερα.

Στην συνέντευξη, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος εκτίμησε ότι η πιο σημαντική περιοχή από πλευράς κοιτασμάτων είναι νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου οι πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για 200 δις. Ευρώ καθαρά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο σε βάρος 30ετίας.

Μίλησε χαρακτηριστικά για δύο στόχους (κοιτάσματα) φυσικού αερίου νοτιοδυτικώς της Κρήτης, τα οποία είναι ισοδύναμα του κοιτάσματος που έχει βρεθεί στο Κατάρ και είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.

Κατέκρινε επίσης την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά στο θέμα του αγωγού TAP, οι οποίες δέχθηκαν τη διέλευση του αγωγού από 547 χλμ. ελληνικού εδάφους χωρίς την καταβολή τελών διελεύσεως. Επέτρεψαν κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Αζερμπαϊτζάν, είπε ο Κονοφάγος, να αυξήσει τα έσοδά του από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα και να τα διαθέσει για την απόκτηση όπλων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά της Αρμενίας.

Εδώ μπορεί να βρει κανείς την απόφαση της Κομισιόν με ημερομηνία 16-05-2013 όπου γίνεται αναφορά στην συναίνεση της ελληνικής πλευράς για την εξαίρεση του TAP από καταβολή τελών διέλευσης.

Ο κος Κονοφάγος κατέληξε: «Μας ενοχλούσε το ότι δεν υπήρχε (σ.σ. το 2012) συγκεκριμένη στρατηγική για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Αυτή είναι μια αιτία που μας κρατά υποτελείς σε συμφέροντα εκτός Ελλάδος. Το ίδιο συνεχίζεται και σήμερα. Το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει κάνει καμία δήλωση για τις δυνατότητες του ελληνικού ορυκτού πλούτου…εάν συνεχίσουμε στο πνεύμα μη αποτροπής θα πάρουνε οι τούρκοι τα κοιτάσματά μας…Μέχρι τώρα η γραφειοκρατία μας δεν έχει καταφέρει να κάνει ούτε την πρώτη γεώτρηση, ώστε να προβληθούν διεθνώς τα ελληνικά κοιτάσματα…και να γίνουμε μέλος της ομάδας των κρατών που έχουν τεράστιες οικονομικές δυνατότητες».


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης