Προς ένα νέο αυταρχικό κοινωνικό μοντέλο

  18/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Γιώργου Μάστορα

Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα των όσων ζούμε, η αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Και η αιτία βρίσκεται στο ότι το κυβερνητικό υβρίδιο «οικονομική δραστηριότητα- αποστασιοποίηση» και τα «λοκντάουν-ακορντεόν» δεν οδηγούν πουθενά. Αντιθέτως, διαιωνίζουν το πρόβλημα και το καθιστούν εκκολαπτήριο ενός νέου αυταρχικού κοινωνικού μοντέλου, όπου ο προσωπικός χώρος και χρόνος έχουν μεταβληθεί και ο δημόσιος χώρος, άρα και η εν γένει κοινωνικοποίηση, έχουν καταργηθεί και αντικατασταθεί από κάτι άλλο: διαδικτυακό, virtual, εικονικό, βιομετρικό, ελεγχόμενο…

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιβάλει το πιο σκληρό και παρατεταμένο «λοκντάουν», δείγμα τόσο της ανικανότητας που την διέπει, όπως και του ξεκάθαρα πολιτικού χαρακτήρα των μέτρων. Όχι μόνο δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα, αλλά χαρίζει στο σύστημα την δυνατότητα να περνά απίστευτους νόμους, που καταργούν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, επιβάλλει σιωπή σε πολύ σοβαρά Εθνικά ζητήματα, συγκαλύπτει την καταστροφική κατάσταση της οικονομίας. Όλα αυτά γίνονται, δήθεν, «για την προστασία της ζωής και της υγείας», ενώ στην πραγματικότητα εντείνουν τα προβλήματα. Αυτό που θέλουν είναι να συνηθίσει η Κοινωνία να μην ζητάει επιχειρήματα, μελέτες, ενημέρωση, δείκτες, πραγματική επιστημονική γνώση. Απλώς, κάθε μέρα βομβαρδίζεται ξεκάθαρα προπαγανδιστικά από τα ΜΜΕ και τους «ειδικούς» για πράγματα που είναι έξω από κάθε έλεγχο και διασταύρωση.

Μόνο που η παραπληροφόρηση αυτή και ο επακόλουθος περιορισμός γεννά κι αντίδραση. Πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις, «κραξίματα», αμφισβήτηση για τα μέτρα και τον δήθεν επιστημονικό λόγο (θυμηθείτε πόσες κωλοτούμπες έχουν κάνει μέσα σ’ έναν μόλις χρόνο). Η γενική αίσθηση και η διάθεση των Ελλήνων ολοένα και αλλάζει. Η αναπνοή δυσκολεύει, η κούραση μεγεθύνεται, ο θυμός ανεβαίνει, η συνείδηση τροποποιείται. Κάθε μέρα που θα περνά, η πολιτική κατάσταση θα οξύνεται ολοένα και περισσότερο εις βάρος μιας κυβέρνησης, που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την αλήθεια και την έννοια της εξυπηρέτησης προς την Πατρίδα και τον Λαό.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης