Πρόκληση Τσαβούσογλου με το καλημέρα στην Θράκη και η υπερήφανη απάντηση των Πομάκων

Έλληνες  30/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το πρωί της Κυριακής έφτασε στην Αλεξανδρούπολη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συγκεκριμένα στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Και με το "καλημέρα σας" επέλεξε να κάνει μια προκλητική δήλωση αναφέροντας ότι ήρθε να δει την "τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης" ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι δεν θα σχολιάσει "ιδιωτικές επισκέψεις"!

Ο Τσαβούσογλου έφτασε στη χώρα μας νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μαζί του έχει μια πολυπληθή συνοδεία και μια πολυπληθή αποστολή δημοσιογράφων, οι οποίοι θα καλύψουν την επίσκεψή του στη Θράκη, αλλά φυσικά και στην Αθήνα. Θετική ατζέντα είναι ότι μιλά για "Δυτική Θράκη" και "τουρκική μειονότητα" ή μήπως ξεκάθαρη προσπάθεια "γκριζαρίσματος" της περιοχής; Ποια δυτική Θράκη και ποιοι Τούρκοι; Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές επισκέψεις;

Κατά τις επαφές με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, θα επαναληφθεί το πάγιο τουρκικό αίτημα για απευθείας εκλογή των θρησκευτικών λειτουργών από τη μειονότητα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.

Παράλληλα με την επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, ο Τσαβούσογλου θ’ απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση, την εκλογή από τη μειονότητα Σχολικών Εφορειών, ενώ δεν θα λείψουν και οι αιχμές κατά των ελληνικών Αρχών για το «λουκέτο» σε μικρές σχολικές μονάδες μειονοτικών χωριών, λόγω έλλειψης μαθητών.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, οι Πομάκοι τον θεώρησαν ανεπιθύμητο και με μια σειρά ανακοινώσεων το δήλωσαν υπεύθυνα και δημόσια.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΝΑ» της Καβάλας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων δήλωσε πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι ανεπιθύμητος: «Δεν τον θέλουμε είναι ανεπιθύμητος, εκτός αν έρθει να ζητήσει συγνώμη για τις σφαγές που μας έχουν κάνει μέσα στους αιώνες». Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγων Πομάκων, επίσης είπε πως: «Μας αποκαλεί Τούρκους, αλλά δεν είμαστε, είμαστε Πομάκοι. Καταγόμαστε από τη φυλή των Αγριανών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή» αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, που απευθύνει μήνυμα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών: «Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε - Γιατί πομακοχώρια λέγονται - κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε. Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας όπως την αποκαλείτε αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονότητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες της ελευθερίες». Και αυτές είναι οι καλύτερες απαντήσεις προς την τουρκική επεκτατική πολιτική στην Θράκη αλλά και την υποχωρητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Χ.Μ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης