Νέα Τουρκική Navtex: Το αντίτιμο της υποχωρητικότητας

  16/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Το βράδυ της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου, οι Τουρκικές αρχές εξέδωσαν ΝΑVΤΕΧ, ειδοποίηση δηλαδή προς τους ναυτιλομένους, για την διεξαγωγή θαλασσίων ερευνών από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 21 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, καταμεσής του Αιγαίου δηλαδή. Τις έρευνες θα κάνει το ερευνητικό πλοίο «Cesme - Τσεσμέ».

Το ερευνητικό πλοίο Cesme είναι αμερικανικής κατασκευής και μπήκε σε ενέργεια στο Αμερικανικό ναυτικό ως ωκεανογραφικό, με το όνομα USNS Silas Bent (T-AGS-26) το 1965, έχει κλείσει δηλαδή 55 χρόνια υπηρεσίας. Παραχωρήθηκε στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 1999 και μετονομάστηκε σε Cesme (A-599). Οι ερευνητικές δυνατότητες του Cesme είναι κυρίως Υδρογραφικές και Ωκεανογραφικές.

Η ανακοίνωση για την διεξαγωγή θαλασσίων ερευνών και μάλιστα καταμεσής στο Αιγαίο, αποτελεί κατά την εκτίμησή μου μια θρασύτατη και επιθετική κίνηση από πλευράς της Τουρκίας, ιδίως αφού αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 5 Μαρτίου, ο 62ος κύκλος των «Διερευνητικών Συνομιλιών». Εδώ πρέπει να θυμηθούμε ότι κατά τον 61ο κύκλο στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα στο δίωρο που διήρκεσαν. Επίσης μετά τον 61ο κύκλο υπήρχαν συνεχώς δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, και πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες ήταν άκρως υποτιμητικές και για την πατρίδα μας αλλά και για τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Θα αναφέρω επιγραμματικά μερικά τμήματά τους:

Ερντογάν προς Μητσοτάκη, 10/2: «Μην με προκαλείς, ξέρεις τη θέση σου… κανείς από αυτούς (ΕΕ) δεν θα σε βοηθήσει… ξέρεις πολύ καλά ποιοι είναι οι τρελοί Τούρκοι».

ΥΠΕΞ Χ. Ακάρ, 12/2: «επέτρεψε» στους Έλληνες αξιωματούχους να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά αρκεί να το κάνουν με μέτρο.

Πρώην ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς, 13/2: «…Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά οποιαδήποτε στιγμή»

Παράλληλα σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Με την κίνηση αυτή η Τουρκία ουσιαστικά δυναμιτίζει τις «Διερευνητικές Συνομιλίες», καθόσον από πλευράς του κου Μητσοτάκη το μοναδικό θέμα στην ατζέντα προς συζήτηση (τουλάχιστον έτσι δηλώνει) ήταν οι «Θαλάσσιες Ζώνες» και η Υφαλοκρηπίδα. Με την κίνησή του αυτή ο Ερντογάν αμφισβητεί ολοφάνερα τις Ελληνικές θέσεις και θα προσπαθήσει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών έχοντας θέση ισχύος, μια κάθετη θέση εξουσίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Τουρκία από επάνω. Αυτήν την κάθετη σχέση τελευταία προσπαθεί να περάσει προς όλους τους εμπλεκόμενους, (Ελλάδα, Κύπρο, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) μέσω κινήσεων, δηλώσεων και συμβολισμών.

Πέραν των ανωτέρω, πρέπει να αναλογιστούμε την μικρή σχετικά σπουδαιότητα των «Διερευνητικών Συνομιλιών», που και από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα πέραν από ύπαρξη κάποιου μέσου «ατύπων» συζητήσεων. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή του Ερντογάν, κάτι σε σχέση με την κινητικότητα στην Κύπρο και την ερχόμενη πενταμερή σύσκεψη για το Κυπριακό στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου (η άτυπη διάσκεψη 5+1 (Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία, ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και «Τουρκοκυπριακή» κοινότητα συν την ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή). Η «πενταμερής» υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί από πλευράς Τουρκίας, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συζητήσει στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης «βολεύει» την Τουρκία να προσέλθει στην «πενταμερή», αφού βγει και πάλι ουσιαστικά αλώβητη από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο.

Πέραν από τις όποιες επιδιώξεις της Τουρκίας, ο Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η συνεχής στάση του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας δεν μπορεί να οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε μεγαλύτερη έπαρση των Τούρκων και σε περισσότερες ακόμη απαιτήσεις. Μπορεί να μην τον ενοχλεί το Cesme αλλά ελπίζω, αν και δεν είμαι τόσο βέβαιος, ότι δεν θέλει να πάρει την άδεια των Τούρκων για να επισκεφθεί εκ νέου την Ικαρία. Στον Έβρο βέβαια μπορεί να πάει όποτε θελήσει, σίγουρα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Μηταράκη θα είναι καλοδεχούμενος.

Απέναντι στην επαίσχυντη τακτική του κατευνασμού, του στρουθοκαμηλισμού και της απεμπόλησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, οι «Έλληνες για την Πατρίδα» είναι κάθετα αντίθετοι με την γραμμή της κυβέρνησης. Το Αιγαίο είναι Ελληνικό και όποιος προσπαθήσει να το αμφισβητήσει θα μας βρει απέναντί του, δυνατούς και αποφασισμένους. Όποια διαφορετική στάση απέναντι στους Τούρκους επιφέρει απώλειες και δημιουργεί καταστροφικά τετελεσμένα για την πατρίδα μας. Αν εσείς κε Μητσοτάκη δέχεστε ο Ερντογάν να σας βλέπει αφ’ υψηλού, υποτιμητικά και ταπεινωτικά εμείς δεν το δεχόμαστε. Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία μας και η ηθική μας!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης