Εμπαίζουν τους ακρίτες μας: Ακόμα να ολοκληρωθεί η κατασκευή στρατιωτικού φυλακίου στους Οθωνούς

Έλληνες  03/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σχεδόν  όλοι γνωρίζουν (η τουλάχιστον έχουν ακούσει) το ακριτικό Καστελλόριζο, την Μεγίστη, την Ρω, την Τήλο και άλλα νησιά τα οποία βρίσκονται στο Ανατολικό άκρο του Αιγαίου. Πόσοι όμως γνωρίζουν τους ακριτικούς Οθωνούς;

Oι Οθωνοί βρίσκονται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Διαπόντιων Νήσων, και αποτελούν το βορειοδυτικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας. Οι διαπόντιες Νήσοι  αποτελούνται από κατοικημένες νήσους στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκονται απέναντι από την κατεχόμενη Βόρεια Ήπειρο και βόρεια της Νήσου Κέρκυρας, συνεπώς αποτελούν καθοριστικό σημείο χάραξης της Ελληνικής ΑΟΖ. Επιπροσθέτως η στρατηγική τους θέση, τις καθιστά εξαιρετικά σημαντικούς και στην διεθνή ναυτιλία.

Τον Μάρτιο του 2018 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ο τότε αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, νυν Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, είχε υποσχεθεί στους κατοίκους των Οθωνών την κατασκευή στρατιωτικού φυλακίου στο νησί και στρατιωτικού παρατηρητηρίου στην Ερείκουσα. Συνεπώς, όχι μόνο η στρατιωτική, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της σημερινής κυβέρνησης, γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα diapontia.gr  “Στις 14/4/2021, επισκέφθηκε τους Οθωνούς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος, σύμφωνα με το site της εφημερίδας «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ», αρκέστηκε να δηλώσει: «Από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα». Η κυρία Μάστορα, στην οποία αναφερθήκαμε και παραπάνω και ήταν παρούσα στην υποδοχή του κυρίου Φλώρου, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ...ήρθε για τη δημιουργία του στρατιωτικού φυλακίου στο ακριτικό μας νησί...».”

Μάλιστα την ίδια υπόσχεση έδωσε στους κατοίκους  και  η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν τα τέλη Φεβρουαρίου επισκεπτόταν το νησί. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Γιατί άραγε; Πώς και γιατί το αντίστοιχο φυλάκιο στη Γαύδο λειτούργησε σε μία βδομάδα; Υπάρχει πρόβλημα με το κτίριο που θα στεγάσει το φυλάκιο; Δεν υπάρχει η κατάλληλη έκταση για τη δημιουργία του; Καλό είναι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί να μην υπόσχονται κάτι που δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να υλοποιήσουν.

Προκλητικές δηλώσεις από Αλβανούς αξιωματούχους: «σοβαρή πρόκληση και ανοησία η εγκατάσταση ελληνικού στρατού στους Οθωνούς»

Ο Αλβανός στρατηγός Piro Ahmetaj, που είχε δηλώσει ότι είναι «σοβαρή πρόκληση και ανοησία η εγκατάσταση ελληνικού στρατού στους Οθωνούς», αλλά και ένας πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανών Ενόπλων Δυνάμεων ο Maksim Malaj, ο οποίος σε ερώτηση του αλβανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Abcnews.al για την, επικείμενη, λειτουργία ελληνικού στρατιωτικού φυλακίου στους Οθωνούς, είπε: «Το κάνουν (ενν. οι Έλληνες) επειδή θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για τα θαλάσσια σύνορα. Φέρνοντας το φυλάκιο εκεί, κάνουν το νησί κατοικημένη περιοχή, θα το χρησιμοποιήσουν αύριο-μεθαύριο και θα λένε ότι έχω ανθρώπους εκεί που ζουν, άρα είναι δικό τους. Στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλειφθεί… (σ.σ. οι Οθωνοί). Τώρα οδηγούν στρατεύματα για να δικαιολογήσουν την κίνησή τους που είναι η εγκαθίδρυση κατοίκων. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από εμάς (σ.σ. την Αλβανία). Αυτή είναι η γνώμη μου», είπε ο Malaj.

Εν τω μεταξύ, για να γίνει κατανοητό πόσο εσφαλμένο είναι αυτό που λένε οι αλβανοί στρατιωτικοί, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι Οθωνοί είχαν 392 κατοίκους, ενώ κατά την απογραφή του 2001, είχαν σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ στην αύξηση πληθυσμού (561,2%!), φτάνοντας τους 663 κατοίκους. Το 1991, είχαν 98 κατοίκους και στις παλαιότερες απογραφές, πάντα τριψήφιο αριθμό κατοίκων.

Άρα, αυτά που λένε οι Αλβανοί είναι ανοησίες και παραμύθια...

Η θέση των «Ελλήνων»

Η θέση του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ και του Ηλία κασιδιάρη είναι σαφείς:

Ø  Άμεση δημιουργία στρατιωτικού φυλακίου σε Οθωνούς και Ερείκουσα

Ø  Φορολογικά κίνητρα και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κατοίκους των ακριτικών νήσων.

Ø  Κυρώσεις κατά της Αλβανίας από την ΕΕ για την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις μας για την εξωτερική πολιτική εδώ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης