Βιώνουμε μια περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η χώρα μας οφείλει να αναθεωρήσει το ακολουθούμενο δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής. Για να γίνουμε πιο ακριβείς, οφείλει να αποκτήσει επιτέλους ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ δόγμα και τον δικό της στρατηγικό σχεδιασμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά της και να διεκδικήσει τον ρόλο της σαν ηγέτιδα δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι καιροί απαιτούν η χώρα να σταματήσει να σέρνεται πίσω από το άρμα της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, η οποία κινείται σε λογικές «ήπιας ισχύος» και υποχωρητικότητας. συνεπώς η ελληνική διπλωματία πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και ευελιξία.
Παράλληλα οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες με το διεθνές δίκαιο, γεγονός που θα διασφαλίσει την ισχυροποίηση της χώρας μας και την αποδοχή της ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ
Η ανεξαρτησία, η ισχυροποίηση και η ανάδειξη της Ελλάδας σε ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η χώρα αυτή αποτελεί διαχρονικά την Νο 1 απειλή για την εθνική ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Όι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά ειδικότερα των τελευταίων δυο δεκαετιών με την πολιτική του κατευνασμού την οποία ακολουθούν, έχουν αποθρασύνει εντελώς την Τουρκία με αποτέλεσμα αυτή να καταστεί απειλή για την ευημερία την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της βαλκανικής χερσονήσου. Παράλληλα οι επεκτατικές βλέψεις της την καθιστούν τον Νο1 επιβουλέα της εθνικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας γεγονός που αποδεικνύεται από την δράση του παράνομου τουρκικού προξενείου στην Θράκη, τις πρόσφατες κινήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο, αλλά και τις συνεχείς παραβιάσεις της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Οι τακτικές του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας απεδείχθησαν ανεπαρκείς, και η πραγματικότητα διαψεύδει καθημερινά τους θιασώτες της «ελληνοτουρκικής φιλίας». Η επιθετική προς όλες τις κατευθύνσεις εξωτερική της πολιτική, την έχει καταστήσει κράτος-ταραξία και πηγή προβλημάτων για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αυτό με την σειρά του την καθιστά σταδιακά σε κράτος παρία για τις πλανητικές και περιφερειακές δυνάμεις. Στον αντίποδα η γεωπολιτική της θέση και η επιρροή που ασκεί σε τουρκομανικούς πληθυσμούς από το Κουρδιστάν μέχρι την Κίνα, την καθιστούν απαραίτητη τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ρωσία η οποία την χρειάζεται αν θέλει να υλοποιήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της που προβλέπει την περιέλευση στην σφαίρα επιρροής της, τής μέση Ανατολής και των «θερμών θαλασσών» της Ανατολικής Μεσογείου. Η πρόσφατη σύγκλιση Ρωσίας και Τουρκίας σε συνδυασμό με την γεωπολιτική στροφή των ΗΠΑ και τα εν εξελίξει γεγονότα στην Ουκρανία αναμένεται να την αναγκάσουν να επιλέξει επιτέλους μεριά στην παγκόσμια σκακιέρα. Το γεγονός αυτό θα αναδείξει ευκαιρίες δράσης για την χώρα μας καθώς όποια και αν είναι η επιλογή της θα προκύψει ένας ευχαριστημένος αλλά και ένας..δυσαρεστημένος. Η ελληνική διπλωματία με κατάλληλους χειρισμούς, με αποφασιστικότητα και ευελιξία μπορεί όχι μόνο να αναχαιτίσει τις τουρκικές επεκτατικές πολιτικές, αλλά ακόμα και να ανατρέψει την επικρατούσα αυτή την στιγμή κατάσταση στην περιοχή. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
α) Κατοχύρωση της εθνικής μας Κυριαρχίας
Α) Άμεση οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. με την Κύπρο με την αρχή της μέσης γραμμής.
Η κυβέρνηση της Κύπρου, εδώ και χρόνια ζητά από τους εγχώριους πολιτικάντηδες την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, που:
(1). Κατοχυρώνει διεθνώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
(2). Αναδεικνύει την γεωπολιτική σημασία του Συμπλέγματος Μεγίστης.
(3). Κλείνει την Τουρκία στις ακτές της.
(4). Ενώνει de facto την Κύπρο με την Ελλάδα.
(5). Κάνει την Πατρίδα μας κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Β) Κατάθεση στον ΟΗΕ, της ΑΟΖ της πατρίδας μας, όπως αυτή θα οριοθετηθεί με την Κύπρο και επιπλέον αυτής, της συνολικής ΑΟΖ για τα υπόλοιπα θαλάσσια τμήματά μας (με Λιβύη, Ιταλία, Αίγυπτο, Αλβανία και Τουρκία), όπως αυτή θα διαγράφεται μετά τη συμφωνία μας με την Κύπρο και προβλέπεται από το διεθνώς αναγνωρισμένο Δίκαιο της Θάλασσας, όπου όλα τα νησιά (πχ σύμπλεγμα Μεγίστης- Καστελόριζο) έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, χωρίς εκπτώσεις, ερμηνείες και τροποποιήσεις.
Γ. Επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, σε όλα τα πελάγη μας και αντιστοίχιση με τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Η επέκταση αυτή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της πατρίδας μας και επιτέλους πρέπει να βρούμε την αποφασιστικότητα να την υλοποιήσουμε. Οι αντιδράσεις της ¨συμμάχου¨ μας στο ΝΑΤΟ Τουρκίας και οι απειλές της για πόλεμο δεν είναι δυνατόν να παραμένουν μέχρι σήμερα και να αποτελούν φόβητρο για τις άτολμες κυβερνήσεις.
Δ. Στο άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζεται ότι «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας». Άρα δεν απαιτείται η σχετική σύμφωνη γνώμη τρίτου κράτους ή συμφωνία με αυτό. Κατόπιν τούτου, είναι επιτακτικός ο καθορισμός και η χάραξη Ευθειών Γραμμών Βάσης, ήτοι των νοητών ευθειών γραμμών που συνδέουν τις άκρες ενός κόλπου ώστε η γραμμή αυτή να ορίζεται ως βάση από όπου αρχίζει η μέτρηση του πλάτους της ζώνης των χωρικών υδάτων. Είναι αδιανόητο τουρκικά πλοία και μάλιστα πολεμικά, Υποβρύχια και Φρεγάτες, να εισέρχονται στο Σαρωνικό και στον Ευβοϊκό με το πρόσχημα της Αβλαβούς Διέλευσης και πλέοντας 6 μίλια από τις ακτές μας, να φτάνουν στην Αίγινα, έξω από τον Πειραιά και την Χαλκίδα.
β) Ανάσχεση των επεκτατικών πολιτικών της Τουρκίας στην Θράκη
Μπορεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να βρίσκεται στο Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως το θέμα της Θράκης θα πρέπει να βρίσκεται εξίσου στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της ελληνικής διπλωματίας. Το παράνονο τουρκικό προξενείο στην Θράκη υλοποιεί την πάγια επιδίωξη του τουρκικού κράτους να αποσταθεροποιήσει και να «κοσσοβοποιήσει» την περιοχή. Αργά και σταθερά η Τουρκία καταφέρνει τον στόχο της κυρίως λόγω της ολιγωρίας του κράτους των Αθηνών. Οι ΕΛΛΗΝΕΣ θα δρομολογήσουν το κλείσιμο του παράνομου τουρκικού προξενείου και θα καταγγείλουν με στοιχεία στον ΟΗΕ την τουρκία για την αποσταθεροποιητική του δράση. Επίσης θα κλείσουν τα παράνομα νηπιαγωγεία που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό προξενείο και θα απαγορεύσουν την λήψη χρημάτων από αυτό υπό οποιαδήποτε μορφή (δανείου η επιδόματος) από ιδιώτες.
γ) Ανάσχεση επεκτατικών πολιτικών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος
Η ανάπτυξη νέων στρατηγικών συμμαχιών με έμφαση στις διμερείς σχέσεις θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάσχεσης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στην περιοχή. Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος-Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν ένα τόξο στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Στρατηγικές συμμαχίες με γνώμονα το κοινό συμφέρον και κύριο στόχο τον περιορισμό και την απομόνωση της Τουρκίας. Παράλληλα η σύναψη αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία (αναλυτικά παρακάτω), με συνεχή παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή. Ο συνδυασμός των δύο αναμένεται να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Ανάπτυξη νέων στρατηγικών συμμαχιών με έμφαση στις διμερείς σχέσεις
Η ανάπτυξη νέων συμμαχιών με τις περιφερειακές και πλανητικές δυνάμεις, βασισμένων στις διμερείς σχέσεις και όχι απλώς στα πλαίσια ευρύτερων συμμαχιών τύπου ΝΑΤΟ (οι οποίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την ασφάλεια της χώρας μας), είναι μία αναγκαιότητα. Οι νέες συμμαχίες θα πρέπει να διαμορφωθούν με γνώμονα το κοινό καλό και και με προτεραιότητα την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Κατά κανόνα οι συμμαχίες τείνουν να γίνονται ισχυρότερες όταν είναι αμοιβαία επωφελείς, πολυεπίπεδες και εκτείνονται σε πολλούς τομέις (ενιαίο αμυντικό δογμα, εμπορικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις).
Σχέσεις με πλανητικές δυνάμεις
ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ενόψει της υλοποίησης των σχεδίων τους στην Ουκρανία αντιλαμβανόμενες την γεωπολιτική αναβάθμιση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, έσπευσε τον περασμένο Οκτώβρη να επεκτείνει σε βάθος 5ετιας την Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Μια συμφωνία η οποία εξασφάλισε στις ΗΠΑ την επέκταση χρήσης της βάσης της Σουδας για 5 χρόνια και μαζί με αυτή τις βάσεις στον Βόλο, στην Λάρισα, στο Λιτόχωρο και κυρίως στην Αλεξανδρούπολη. Η Αλεξανδρούπολη, με την εξαιρετικής σημασίας γεωπολιτική της θέση, ελέγχει τις προσβάσεις των στενών. Συνεπώς η δημιουργία βάσης στην περιοχή της αποτέλεσε και αποτελεί κομβικής σημασίας προαπαιτούμενο για τις βλέψεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Η ελλαδική κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει αντίστοιχης σημασίας εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η συμφωνία να είναι σαφώς ετεροβαρής εις βάρος της χώρας μας. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει σαφώς το έργο μιας εθνικής κυβέρνησης, ωστόσο οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να γίνουν απαιτητές και υλοποιήσιμες στο έπακρο. Θα πρέπει βεβαίως να υλοποιηθούν και στο πλαίσιο της αμυντικής βιομηχανίας. Επιπροσθέτως θα πρέπει η ελληνική διπλωματία να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την υλοποίηση του νόμου του αμερικανικού κράτους (S.1102 - Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019) που αφορά την κατασκευή του αγωγού Eastmed.
Παράλληλα η επέκταση τω χωρικών μας μιλίων, και του εθνικού εναέριου χώρου από τα 6 στα 12 μπορεί σαφώς να ανατρέψει την κατάσταση και να καταστήσει την χώρα ισότιμο (αν όχι ανώτερο) με την Τουρκία συνομιλητή των ΗΠΑ, καθώς η πρόσβαση στα στενά πλέον θα απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας γεγονός που θα αποτελέσει την ιδανική μόχλευση στην διαπραγμάτευση με την μεγάλη ηγεμονική δύναμη της Δύσης.
Εν κατακλείδι εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην περιοχή, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μεγάλο στρατηγικό βάθος θα πρέπει να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντίστοιχης αξίας εγγυήσεις ασφαλείας και γεωπολιτικά οφέλη. Παράλληλα η Ελλάδα θα διεκδικήσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας στην Β Ήπειρο, στα Σκόπια, στην Ουκρανία και αλλαχού. Με όχημα την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων , η Ελλάς οφείλει να συνδέσει την ελληνική ομογένεια της Β Ηπείρου με αυτήν της Ουκρανίας σε μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για απαρέγκλιτη τήρηση της χάρτας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
ΡΩΣΙΑ
Η τήξη των πάγων στον Αρκτικό ωκεανό ανοίγει νέες εμπορευματικές διαδρομές, συντομότερες, ταχύτερες και με μεγαλύτερη δυνατότητα μεταφοράς εμπορευμάτων αναμένεται η Ρωσία και ως επακόλουθο του πόλεμου στην Ουκρανία να στρέψει το ενδιαφέρον της στις βόρειες εμπορευματικές διαδρομές και γενικότερα στον Αρκτικό κύκλο. Αυτές οι νέες διαδρομές βρίσκονται πλησίον των ρωσικών ακτών. Παράλληλα η κατοχή της Κριμαίας της εξασφαλίζει τον έλεγχο κι άλλης μιας εναλλακτικής εμπορευματικής διαδρομής, αυτής των εκβολών το Δουνάβεως. Ως αποτέλεσμα η Ρωσική Ομοσπονδία αναμένεται να αποκομίσει τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα έχει φροντίσει να καταστήσει ενεργειακά εξαρτημένη την ΕΕ μέσω των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, αλλά και μέσω της προβολής ισχύος σε ανταγωνιστικές πηγές υδρογονανθράκων (Λιβύη, Μ. Ανατολή κλπ). Η Ρωσία του Πούτιν κινήθηκε μεθοδικά τα τελευταία χρόνια, έχτισε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, εξασφάλισε την μόνιμη παρουσία της στην Μεσόγειο καθώς και την προβολή ισχύος της στον Καύκασο και στην Λιβύη.
Το 2022 βρήκε την Ρωσία να προσπαθεί να κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως δε θα ανεχτεί περαιτέρω παραβίαση του δόγματος ασφαλείας της (near abroad) από την Δύση. Οι μεθοδεύσεις της Δύσεως στην Ουκρανία οδήγησαν την Ρωσία, σε έναν πόλεμο επιβίωσης καθώς γνωρίζει καλά πως τυχόν είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει defacto αποκλεισμό της από τις θερμές θάλασσες. Παράλληλα η Νορβηγία μαζί με την Σουηδία και την Φινλανδία βρίσκονται σε τροχιά εισόδου στην ευρωατλαντική συμμαχία, ενδεχόμενο που αν γίνει πράξη θα περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας και στις Βόρειες εμπορευματικές διαδρομές. Το 2022 σηματοδοτεί το έτος κατά το οποίο η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, καθώς θα κληθεί να υπερασπιστεί τα κεκτημένα τα οποία έχτιζε μεθοδικά τα τελευταία χρόνια.
Υπό αυτό το πρίσμα είναι επιτακτική ανάγκη για κείνη να εξασφαλίσει, αν όχι συμμαχικές, τουλάχιστον φιλικές προς αυτήν χώρες σε όλη την έκταση της ανατολικής μεσογείου. Το γεγονός αυτό αντιλήφθηκαν πλήρως η Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι έπαιξαν τον ρόλο του ειρηνοποιού αποκομίζοντας παράλληλα τεράστια γεωπολιτικά οφέλη. Η Ελλάδα και η Κύπρος, έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινής Ορθόδοξης Πίστης, και την παρουσία τους ως μέλη της ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό και αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας της Ευρώπης με την Ρωσία αρχικά για τον κατευνασμό και εν συνεχεία, γιατί όχι, ακόμα και για την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς εμπορικής και όχι μόνο συμφωνίας. Εκτιμούμε πως τα επόμενα χρόνια οι Ευρωπαίοι θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των φιλικών σχέσεων με την Ρωσία, ειδικότερα όσο οι ευρωπαίοι πολίτες βιώνουν τον αντίκτυπο της εγκληματικής πολιτικής της Δύσης στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο. Χώρα – σύμμαχος σε αυτό εκτιμούμε πως θα είναι η Γαλλία στο εγγύς μέλλον. Η Ελλάς οφείλει να φροντίσει από τώρα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ούτως ώστε στο μέλλον να αποτελέσει αξιόπιστο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία.
Από την κίνηση της Ελλάδας για επέκταση των ναυτικών μιλίων από 6 σε 12 η Ρωσία είναι η μόνη ηγεμονική δύναμη, που δικαιούται ελεύθερη διέλευση στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο (unclos II,1982 article123), ακόμα και αν η χώρα μας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, συνεπώς δεν έχει λόγο να μπλοκάρει στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ μια τέτοια κίνηση, παράλληλα γνωρίζει πως σε μια περίοδο ανακατατάξεων μπορεί δυνητικά να της φανεί χρήσιμο. Η επικείμενη αποδυνάμωση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή εκτιμούμε πως θα γίνει δεκτή με καλό μάτι για την ηγεμονική δύναμη της Ρωσίας καθώς στο μικροσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου κανείς δεν θέλει να διαπραγματεύεται με μία μόνο δύναμη, επιτρέποντας στην χώρα μας για πρώτη φορά να επωφεληθεί από αυτό το ιδιότυπο «διαίρει κι βασίλευε».
Η Ελλάδα οφείλει να βρει τρόπους προσέγγισης με την Ρωσία, και να αναπτύξει μαζί της αρχικά εμπορικές, οικονομικές και πολιτιστικές (μέσω της Ορθοδοξίας) σχέσεις και εν συνεχεία να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω σύγκλισης σε θέματα γεωστρατηγικής και ασφάλειας. Παράλληλα η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την γεφύρωση των διαφορών της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας και του οικουμενικού πατριαρχείου, ούτως ώστε η Ορθοδοξία να αντιμετωπίσει ενωμένη της προκλήσεις της εποχής, απέναντι σε όσους απεργάζονται την απαξίωσή της.
ΙΝΔΙΑ
H δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη, αποτελεί και μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομικά δυνάμεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζει την Κινεζική επέκταση και οικονομική επέλαση στα βόρεια και την Πακιστανική προκλητικότητα στα ανατολικά, με μήλον της έριδος την επαρχία του Πουντζάμπ. Το γεγονός αυτό την οδηγεί στην ανάγκη αναζήτησης στρατηγικών συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και στην διεθνή πολιτική σκηνή.
Με γνώμονα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψιν την παραδοσιακή συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, η Ελλάδα έχοντας ως όπλο την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία μπορεί να διεκδικήσει εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με απώτερο σκοπό μία αμοιβαία επωφελή αμυντική συμφωνια, σαν κομμάτι ενός υποθύλακα του ΝΑΤΟ. Ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος έχει επιταχύνει τις εξελίξεις διεθνώς και σύντομα η Ινδία θα κληθεί να δώσει απάντηση στην ακροβασία της μεταξύ ανατολής και δύσεως. Η απόφασή της αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο και για τις δύο συμμαχίες. Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αποκομίζοντας φυσικά τα αντίστοιχα γεωπολιτικά οφέλη.
ΚΙΝΑ
Η μεγαλύτερη οικονομικά δύναμη του πλανήτη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε στάδιο οικονομικής υπερεπέκτασης, φροντίζοντας για την ανασύσταση του «δρόμου του μεταξιού» (one belt one road). Η Κίνα οραματίζεται μια εμπορευματική διαδρομή που ξεκινά από το Σαοχάι της Κίνας, περνά από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ εκεί διακλαδίζεται βόρεια στον Καύκασο, νότια στην Μ Ανατολή ενώ το κεντρικό του παρακλάδι περνά από την Τουρκία και μέσω Αιγαίου, λιμανιού Θεσσαλονίκης και εκβολών του Αξιού φτάνει στον Δούναβη. Από εκεί στο Ρότερνταμ της Γερμανίας (το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης). Ένα κολοσσιαίο έργο που εάν γίνει πράξη η Κίνα θα παγιώσει την οικονομική της ηγεμονία με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα η Κίνα κινείται για εναλλακτικές διαδρομές με την δημιουργία του περίφημου «θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού». Ένα σύμπλεγμα εξαγορασμένων λιμανιών από την Κίνα μέχρι τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. Η χώρα μας λοιπόν αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Κινεζικής πλανητικής πολιτικής.
Σε πολιτικό επίπεδο η πασιφανής εμπλοκή της Κίνας στις αμερικανικές εκλογές εξαργυρώθηκε άμεσα με τον τρόπο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων ο οποίος επέτρεψε στην Κίνα να εξαγοράσει (ένεκα της πολιτικής αστάθειας που επακολούθησε) το σύνολο σχεδόν των πλουσίων κοιτασμάτων του Αφγανιστάν σε σπάνιες γαίες. Το γεγονός αυτό της επιτρέπει ουσιαστικά να ελέγξει την αγορά υψηλής τεχνολογίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια πολεμική και όχι μόνο βιομηχανία. Παράλληλα ο κινεζικός οικονομικός κολοσσός επεκτείνεται και στο Πακιστάν εξαγοράζοντας δημόσια έργα και υποδομές της χώρας.
H Ελλάδα μπορεί λόγω της προνομιούχου γεωστρατηγική της θέση να αποτελέσει σημαντικό συνομιλητή της Κίνας, και να διεκδικήσει δίκαιες και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες στον εμπόριο, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Γεγονός που αναμένεται να συμβάλει κατά πολύ στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Είναι πάγια επιδίωξη του κινήματός μας η αναβίωση και ανάπτυξη του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου με την Κύπρο. Γεγονός που θα αναδείξει τον ελληνισμό σε ηγέτιδα δύναμη της ανατολικής Μεσογείου, και θα εγκαταστήσει μια σοβαρή απειλή στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Η εν λόγω κίνηση αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την ασφάλεια και την εθνική ανεξαρτησία και των δύο ελληνικών κρατών, συνεπώς η μεταστάθμευση μίας μοίρας ελληνικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής εξοπλισμένης με πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς κρίνεται ως αναγκαία. Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία αποτελεί ιδανικό όχημα για κάτι τέτοιο, καθώς θα επιτρέψει στην Ελλάδα από κοινού με την Γαλλία να δημιουργήσουν ένα υποθήλακα αφαλείας του ΝΑΤΟ στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η Κύπρος με την εξαιρετικής σημασίας γεωπολιτική της θέση. Μία ελληνογαλλική βάση στο νησί θα έρθει να ολοκληρώσει την συμφωνία αυτή, αποτελώντας εγγύηση ασφάλειας στην περιοχή και θα εξασφαλίσει την μόνιμη παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στο νησί . Είναι επιτακτική εθνική ανάγκη η Ελλάδα να κάνει ουσιαστική προβολή ισχύος στην Κύπρο, αναχαιτίζοντας έτσι την τουρκική προβολή ισχύος η οποία εάν επιβληθεί θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην γεωπολιτική καταστροφή του Ελληνισμού.
Σε ότι αφορά το κυπριακό ζήτημα το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ δεν αποδέχεται καμία λύση πλην της οριστικής απομάκρυνσης του κατοχικού τουρκικού στρατού απο το νησι. Η Ελληνική διπλωματία θα διατρανώσει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη ότι το Κυπριακό ζήτημα, ειναι ζήτημα ΕΙΣΒΟΛΗΣ και ΚΑΤΟΧΗΣ, και θα απαιτήσει εξοντωτικά οικονομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας από την ΕΕ.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Υπό την διακυβέρνηση του στρατηγού Αλ Σίσυ η Αίγυπτος έχει αναδειχθεί στην πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενη (στον τομέα της άμυνας) χώρα της περιοχής. Ο στρατηγός κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να την καταστήσει βασικό παίκτη στην Ανατολική μεσόγειο, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που την ταλανίζουν. Η Αίγυπτος όπως και το Ισραήλ αντιλαμβάνεται τον ουσιαστικό κίνδυνο για την σταθερότητα στην περιοχή που δεν είναι άλλος από την Τουρκία. Μία σταθερότητα την οποία έχει ανάγκη αν θέλει, εκμεταλλευόμενη τα υποθαλάσσια κοιτάσματά της, να βγει από την βαθιά και πολυετή οικονομική κρίση. Παράλληλα ο ρωσουκρανικός πόλεμος και οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία, εξαναγκάζουν την Eυρώπη σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών υδρογονανθράκων. Εκτιμούμε πως η Αίγυπτος με προμετωπίδα το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ, λόγο της εγγύτητάς της στην Ευρώπη και την προνομιούχο γεωπολιτική της θέση μπορεί να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική πηγή υδρογονανθράκων τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα από κοινού με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ μπορούν να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση στην ΕΕ για παροχή υδρογονανθράκων. Το μέγεθος των κοιτασμάτων και των τεσσάρων χωρών μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ αποκλειστικότητα ολόκληρη την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες. Η πρόταση θα είναι αμοιβαία επωφελής καθώς η μεν ΕΕ θα απεξαρτηθεί κατά ένα σημαντικό ποσοστό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας ενώ οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου θα δουν την οικονομία τους να ανθίζει, χάρις σε μία συμφωνία χτισμένη πάνω στο κοινό συμφέρον. Εδώ λοιπόν διακρίνεται μία ευκαιρία ουσιαστικής σύγκλισης Ελλάδας και Αιγύπτου στον οικονομικό και τον αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί σε μια διμερή αμυντική συμφωνία, και μια από κοινού κήρυξη ΑΟΖ. Η εν λόγο ευκαιρία δεν θα είναι για πάντα διαθέσιμη, καθώς εκτιμούμε πως μια πιθανή εναλλαγή εξουσίας στην Τουρκία θα οδήγήσει σε παράδοση των "μουσουλμάνων αδερφών" στην Αίγυπτο (το αγάθι των διμερών σχέσεων) με αντάλλαγμα τον ορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, γεγονός που θα περιπλέξει πολύ την ανακύρηξη ΑΟΖ με την ελληνική πλευρα.
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η ένωση τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί έναν γίγαντα με πήλινα πόδια. Με τρία δυσεπίλυτα προβλήματα τα οποία αδυνατεί να επιλύσει (δημογραφικό μαρασμό, έλλειψη ευρωστρατού, έλλειψη πρώτων υλών και ενέργειας) δεν αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό παίχτη στο διεθνές περιβάλλον μέσα στα προσεχή χρόνια. Παράλληλα η βραδύτητα στην λήψη αποφάσεων, και η ηγεμονική στάση που επιδεικνύει ολοένα και περισσότερο η Γερμανία οδηγεί τα κράτη-μέλη το ένα μετά το άλλο να ακολουθούν την δική τους, ανεξάρτητη, εξωτερική πολιτική, παρά τις πιέσεις που επιχειρούν οι Βρυξέλλες για να τις αποτρέψουν. Αυτές οι φυγόκεντρες τάσεις θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ύπαρξή της. Παρόλα αυτά, πολλά γειτονικά προς αυτήν κράτη παραμένουν οικονομικά εξαρτημένα από αυτήν και θα μπορούσε αυτό το γεγονός, υπό προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα σαν εργαλείο για την επίτευξη των εθνικών μας συμφερόντων, κυρίως μέσω της εκτεταμένης χρήσης αρνησικυρίας (veto) από την ελληνική πλευρά.
ΓΑΛΛΙΑ
Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας μας ταυτίζονται με αυτά της Γαλλίας. Η Γαλλία επί διακυβέρνησης Μπάιντεν είδε την συμφωνία AUKUS να την εξοστρακίζει από τον Ινδικό και τον ειρηνικό ωκεανό. Την οργισμένη αντίδρασή της συνόδεψε η απάιτηση από τις ΗΠΑ για προβολή ισχύος στην Αν. Μεσόγειο, με ιδανικό όχημα την Ελλάδα. Εξαρχής πάγια θέση του κινήματός μας ήταν η σύναψη μιας Ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Πολύ πριν η κυβέρνηση της ΝΔ εξαναγκαστεί από την γεωπολιτική συγκυρία, και καθ΄ υπαγόρευση των ΗΠΑ, να υπογράψει την πρόσφατη συμφωνία. Παρά της σοβαρές ενστάσεις μας επί του κειμένου της συμφωνίας (διευκρίνηση του όρου «τρίτο κράτος», αμυντική βιομηχανία κλπ) θεωρούμε πως αυτή κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά η συμφωνία μπορεί κάλλιστα να παραμείνει κενό χαρτί εάν δεν εφαρμοστεί στο έπακρο. Το εθνικιστικό κίνημα θα ζητήσει και θα λάβει τις απαραίτητες διευκρινήσεις κατά την ετήσια ανανέωσή της, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας από την Γαλλική μεριά. Παράλληλα από κοινού με την Κύπρο θα διαπραγματευτεί την δημιουργία Ελληνογαλλικής αεροναυτικής βάσεως στο νησί, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα και στην Γαλλία από κοινού, να εγγυηθούν την ασφάλεια της νήσου με μόνιμη παρουσία αεροναυτικών δυνάμεων. Η περαιτέρω συνεργασία σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή κρίνεται ως επιτεταμένη μα την μεγαλύτερη στρατιωτική, και μοναδική πυρηνική δύναμη στην ΕΕ
BAΛΚΑΝΙΑ
Οι εγκληματικές πολιτικές που ακολουθεί το ελλαδικό κράτος τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταστήσει την Ελλάδα κράτος-κομπάρσο στην χερσόνησο του Αίμου. Η Ελλάς λόγο της γεωγραφική της θέσης και της πολεμικής της ισχύος μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. τα εισαγώγιμα προιόντα των κρατών της βαλκανικής στην συντριπτική τους πλειοψηφία περνάνε από την χώρα μας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει, υπό προϋποθέσεις, δεσμούς εξάρτησης ανάμεσα στην χώρα μες και στις παραπάνω χώρες. παράλληλα οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν, με διαφορά, τις ισχυρότερες της Βαλκανικής χερσονήσου γεγονός που καθιστά την χώρα μας εγγυήτρια της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Τέλος, η χώρα μας σαν μέλος της ΕΕ έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) για οποιοδήποτε θέμα, συνεπώς ο δρόμος για την ΕΕ και την οικονομική της βοήθεια για τα κράτη της Βαλκανικής περνάει από την Αθήνα. Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στην ελληνική διπλωματική φαρέτρα. Αντ αυτού το ελληνικό κράτος έχει επιτρέψει στην Τουρκία να «αλωνίζει» στην γειτονιά μας συνάπτοντας αμυντικές συμφωνίες με τις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας. Αυτό θα αποτελέσει παρελθόν επι διακυβέρνησης των ΕΛΛΗΝΩΝ καθώς θα καταστεί σαφές σε όλα τα κράτη, πως αν θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν Ευρωπαική πορεία θα πρέπει πρώτα να ακυρώσουν τις αμυντικές συμφωνίες με την προαιώνιο εχθρό μας, την Τουρκία.
ΣΚΟΠΙΑ
Πάγια θέση του εθνικιστικού κινήματος είναι, ότι αποτελεί ύβρι για την ελληνική ιστορία και απειλή για την εθνική μας κυριαρχία, η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος «Μακεδονία», στο όνομα του κρατιδίου των σκοπίων. Παρά την υπογραφή της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και την τήρηση της συμφωνίας από την κυβέρνηση της ΝΔ η Ελλάδα μπορεί ακόμα να καταγγείλει την συμφωνία για το όνομα των σκοπίων, αφ’ ενός μεν διότι η συμφωνία των πρεσπών επικυρώθηκε με αντισυνταγματικό τρόπο από το ελληνικό κοινοβούλιο, αφ’ ετέρου δε διότι τα σκόπια έχουν ήδη παραβιάσει πολλά μέρη της εν λόγω συμφωνίας. Συνεπώς η καταγγελία της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας όταν αναλάβουμε τις τύχες της χώρας. Παράλληλα η Ελλάδα σε συνεργασία με την Βουλγαρία θα κάνει εκτεταμένη χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας (veto) σε ό, τι αφορά την ένταξη των σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, σε περίπτωση που το γειτονικό κρατίδιο αγνοήσει τα ελληνικά αιτήματα, το ελληνικό κράτος θα κλείσει τα σύνορά του με τα σκόπια απαγορεύοντας την διέλευση παντός είδους εμπορικών προϊόντων από και προς το κρατίδιο των σκοπίων μέχρις ότου τα σκόπια να αποδεχτούν μια ονομασία που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προβούν σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την διασφάλιση της ομαλότητας στα βόρεια σύνορά μας.
ΑΛΒΑΝΙΑ
Είναι κοινό μυστικό πως το γειτονικό κράτος της Αλβανίας είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά εξαρτημένο από την χώρα μας. Μεγάλο κομμάτι της αλβανικής οικονομίας βασίζεται στα εισαγόμενα από την χώρα μας κεφάλαια, κυρίως μέσω των Αλβανών που διαβιούν στην Ελλάδα αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Παράλληλα η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων περνάει από την Αθήνα και αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο γνωρίζει καλά η πολιτική ηγεσία του γειτονικού κράτους. Το παράδοξο είναι ότι στην προκείμενη περίπτωση το ελλαδικό κράτος σε ό,τι έχει να κάνει με την Αλβανία σκέπτεται και λειτουργεί σαν να είναι το ίδιο εξαρτημένο από αυτήν και όχι το αντίστροφο. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση έχει κάνει το Αλβανικό κράτος να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της διεθνούς αναγνωρισμένης Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Το τραγικό περιστατικό της στυγερής δολοφονίας του ηρωομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα ήρθε να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Οι ΈΛΛΗΝΕΣ από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής τους θα καλέσουν τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα και θα του καταστήσουν σαφές πως εάν θέλει η Αλβανία να αποκτήσει ευρωπαϊκή προοπτική, και εάν θέλει να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή θα πρέπει να δεχτεί τις εξής, σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, ελληνικές θέσεις:
α) Θα σταματήσει κάθε μορφής καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.
β) Θα σεβαστεί το δικαίωμα της ελληνικής μειονότητας στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, και στον εορτασμό των ελληνικών εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
γ) Θα απονείμει τίτλους κυριότητας για τις περιουσίες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, όπως προβλέπεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
δ) Θα εφαρμόσει απαρεγκλίτως το Πρωτόκολλο της Κερκύρας που προβλέπει διευρυμένη Αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο.
ε) Θα βρει και θα τιμωρήσει παραδειγματικά τους δολοφόνους του Κωνσταντίνου Κατσίφα και του Αριστοτέλη Γκούμα. Ειδικά στην περίπτωση του ηρωομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα (η δολοφονία του οποίου συνετελέσθη από τις αλβανικές αρχές, ήτοι το αλβανικό κράτος) θα αποδώσει την προβλεπόμενη αποζημίωση στην οικογένειά του και ο Αλβανός πρωθυπουργός θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την οικογένεια του ήρωα και την Ελλάδα.
στ) Θα επιτρέψει επιτέλους την πρέπουσα ταφή των οστών των Ελλήνων ηρώων που έχασαν την ζωή τους στα βουνά της βορείου Ηπείρου κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
ζ) Θα ακυρώσει κάθε είδους αμυντική συμφωνία με την τουρκία καθώς αυτή αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία του ελληνικού λαού.
η) Θα εξαλείψει από τα αλβανικά σχολικά βιβλία κάθε είδους αλυτρωτικές αναφορές στην «Μεγάλη Αλβανία» και την Τσαμουριά, καθώς αυτά αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ελληνικού λαού.
Σε αυτή την περίπτωση, σε ένδειξη καλής θέλησης θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες για θέσπιση ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα με βάση την συμφωνία του 2009 μεταξύ των δύο χωρών η οποία ακυρώθηκε παρανόμως από το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.
Σε διαφορετική περίπτωση το Ελληνικό κράτος θα προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
α) Θα προβεί σε εκτεταμένη χρήση αρνησικυρίας (veto) σταματώντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ.
β) Θα λάβει σκληρά εμπορικά αντίμετρα.
δ) Θα παγώσει τους εν Ελλάδι τραπεζικούς λογαριασμούς επιλεγμένων Αλβανών πολιτών.
ε) Θα καταγγείλει την Αλ βανία στο διεθνές δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, διεκδικώντας επιπλέον τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
στ) Οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Η ελληνική διπλωματία θα επιδιώξει την αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού που βρίσκεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, προς επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Γερμανία, στην Αυστραλία και αλλού μια ακόμα Ελλάδα ζει και διαπρέπει σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Η ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών με τον ελληνισμό της διασποράς θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης στα κράτη που διαβιούν και θα δώσει νέα πνοή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Ειδικότερα στην περίπτωση της διεθνώς αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου (σημειωτόν ότι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δεν είναι απόδημοι αλλά γηγενείς), θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα με σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού, με την παροχή κινήτρων στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες για να παραμείνουν ή/και να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες:
α) Επιδοτήσεις και δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για ανακατασκευή των εγκαταλελειμμένων κατοικιών τους
β) Έκπτωση φόρου και επιδοτήσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Βόρεια Ήπειρο.
γ) Κίνητρα σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διδάξουν στα ελληνικά σχολεία της Β Ηπείρου.
δ) Δημιουργία κέντρων υγείας με έξοδα του ελληνικού δημοσίου όπου θα απασχολούνται Έλληνες ιατροί κρίσιμων. ειδικοτήτων, και σύνδεσή τους με το ΕΣΥ.
ε) Ολόπλευρη οικονομική στήριξη στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου για την παραμονή/επιστροφή τους στις πατρογονικές τους εστίες και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στον τόπο καταγωγής τους.